Rusya, Özbekistan üzerinden ekonomik yaptırımları aşmaya çalışıyor

Batı yaptırımlarına takılan Rus şirketleri, Avrupa'dan dolambaçlı yollardan yedek parça temini için bir üs olarak Özbekistan'ı kullanmayı hedefliyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2022 18:36
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2022 18:36
https://www.qha.com.tr/

Batı yaptırımlarına takılan Rus şirketleri, Avrupa'dan dolambaçlı yollardan yedek parça temini için bir üs olarak Özbekistan'ı kullanmayı hedefliyor.

AB (Avrupa Birliği) ülkelerinin Ukrayna'ya savaş açan Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar nedeniyle, Kremlin uzun süredir ticaret ortakları olan Türk Cumhuriyetleri üzerinden yaptırımları delmeye çalışıyor. Rus şirketleriyle işbirliği için ikincil bir yaptırım uygulama olasılığı hala tartışılıyor, ancak henüz belirli bir adım atılmadığı için Rusya bu boşluğu değerlendiriyor. Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleşen uluslararası fuarda ürün ve hizmetleri sergilenen firmaların çoğunun, kendi hükumetlerinin önderliğinde Taşkent'i ziyaret eden Rus firmaları olduğu görüldü. Etkinliğin bu yılki sponsorları ve ortaklarının Gazprombank, Rosselhozbank, Rosatom gibi Batı yaptırımları altındaki Rus şirketleri olması dikkat çekti.

Özbekistan’ın başkenti Taşkent, 25-27 Nisan 2022 tarihleri ​​arasında “INNOPROM Central Asia” Uluslararası Endüstri Fuarı adı altında çeşitli alanlardan büyük üst düzey yatırımcıları profesyonel diyalog için tek bir platformda bir araya getirdi. Uluslararası Endüstri Fuarına yaklaşık 200 yabancı şirket ve 1300'den fazla kişi (BDT ülkeleri ile Fransa, İtalya, Hollanda ve Hindistan) katıldı. Fuara katılan Rus şirketleri, Batı'ya satamadıkları buğday, petrol, ilaç ve diğer malları Özbekistan'da satmayı planladı. Batı yaptırımları altına giren KAMAZ ve Lada'nın da aralarında bulunduğu büyük şirketlerin, Özbekistan ve komşu ülkelerde fabrikalar açarak Avrupa'dan yedek parça temin etmeye çalıştığı ifade edildi.

ÖZBEKİSTAN VE RUSYA HÜKUMET TEMSİLCİLERİ BİR ARAYA GELDİ

Uluslararası Endüstri Fuarı kapsamında, Özbekistan ve Rusya hükumetlerinin temsilcilerinin katılımıyla Taşkent'te bir dizi toplantı yapıldı. Ayrıca 27 Nisan'da Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyayev, Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov ve Beyaz Rusya Başbakanı Roman Golovçenko'yu kabul etti. Hükumet düzeyindeki toplantılarda, petrol, otomotiv ve havacılık gibi büyük endüstrilerde yeni işbirlikleri görüşüldü.

RUSYA ÜRÜNLERİNİ İHRACAT KONUSUNDA ÖZBEKİSTAN’I VE TÜRKİYE’Yİ KULLANACAK

Görüşmelere katılan önde gelen bir Özbek işadamı Azatlık Radyosu'na, Batı'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle yaptırım uyguladığı Rus endüstrisinin yaptırımları aşmaya çalıştığını söyledi. Özbek iş adamı, Rus ürünlerinin ve endüstrisinin, Rusya-Türkiye-Batı veya Rusya-Orta Asya-Türkiye-Batı olmak üzere yeni yolların peşinde olduğuna dikkat çekerek, “Örneğin, Rus petrol ürünlerinin Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması projeleri şimdiden başladı. Artık Avrupa Rusya ile doğrudan iş birliği yapamıyor ama Türkiye üzerinden iş birliği yapabilir. Şimdi Türkler iyi para kazanıyor, onlar sayesinde Özbek-Türk işi de iyi para kazanıyor. Örneğin bugün otomotiv endüstrisinden bahsettik. Yine Rusya otomotiv endüstrisi için gerekli olan yedek parçaları için Japonya ve Almanya'dan Özbekistan'a tedarik etmeyi planlıyorlar. Ardından Özbekistan'da açılan Rus fabrikaları aracılığıyla Rus otomotiv endüstrisini geliştirmeyi planlıyor. Elektronik, uçak endüstrisi ve diğer endüstriler alanında da bu tür anlaşmalara varıldı.” değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca Özbek işadamı, Taşkent'teki uluslararası fuarı ziyaret eden Rus şirketlerinin Özbekistan ve komşu ülkelerin iç pazarının potansiyeliyle ilgilendiğini, buğday ve un ürünleri, yağ ve soya ürünleri satan ve işleyen yerel işletmelere veya yeni ortak girişimlere odaklandığını vurguladı. Aynı zamanda, Batı yaptırımları altına giren KAMAZ ve Lada'nın da aralarında bulunduğu büyük şirketlerin, Özbekistan ve komşu ülkelerde fabrikalar açarak Avrupa'dan yedek parça temin etmeye çalıştığını da dile getirdi.