Rusya, Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki üç bölgeye erişimi kapatıyor

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2022 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2022 17:50
https://www.qha.com.tr/

Rusya, tatbikat bahanesiyle Karadeniz ve Azak Denizi’ndeki 3 bölgeye erişimi kapatacağını duyurdu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Rusya’nın eylemlerini kınayarak, “Rusya’nın söz konusu saldırgan eylemleri, Ukrayna'ya karşı yürüttüğü hibrit savaşın bir parçasıdır” ifadeleri kullanıldı.

Rusya, tatbikat bahanesiyle 13-19 Şubat 2022 tarihleri arasında Karadeniz ve Azak Denizi’ndeki 3 bölgeye erişimi kapatacağını duyurdu. Böylece Azak Denizi'nin yarısını tamamen kapatan gemilerin, Ukrayna’ya ait Berdyansk ve Mariupol limanlarına erişim olasılığı tamamen engellendi. Karadeniz’de kapatılan bölgelerden biri ise işgal altında bulunan Kırım’daki Tarhankut Burnu’ndan Odesa yakınlarındaki 12 millik bölgeye kadar uzanıyor. Bu durumda da Ukrayna limanlarına giden yollar engellenmiş oluyor.

"RUSYA, UKRAYNA LİMANLARINI ABLUKAYA ALMA HAZIRLIKLARI YAPIYOR"

Stratejik Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Andriy Klimenko, sosyal medyada Rusya’nın erişime kapatacağı bölgelerin görüntülerini paylaşarak, “Bu, Ukrayna limanlarının deniz ablukası gibi bir şeye hazırlık olarak görünüyor. 2 yıldır bu konuda uyarıyoruz. Bu eylemlerin en yüksek uluslararası düzeyde durdurulması gerekiyor.” diye belirtti.

RUSYA, İKİ DENİZDEKİ NAVİGASYONU İMKANSIZ HALE GETİRİYOR

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın tatbikat bahanesiyle Karadeniz ve Azak Denizi’ndeki bölgeleri kapatma kararını kınadı. Dışişleri Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, Rusya’nın söz konusu eylemlerinin iki denizde de navigasyonu neredeyse imkansız hale getirdiği ve öncelikle ticari denizcilik olmak üzere uluslararası deniz taşımacılığını gereksiz yere zorlaştırdığı ayrıca Ukrayna limanları için karmaşık ekonomik ve sosyal sonuçlara neden olabileceği belirtildi.

UKRAYNA'DAN RUSYA'YA KINAMA

Bakanlığın açıklamasında, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü hibrit savaşının bir parçası olan söz konusu eylemleri kabul edilemez. Bu eylemler Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi, BM Genel Kurulu kararları ve BM Deniz Hukuku Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası hukukun kural ve ilkelerini bariz bir şekilde hiçe sayıyorlar.” ifadeleri kullanıldı.

Diğer yandan açıklamada, Ukrayna’nın, Rusya tarafının bu tür eylemlerinin uygun bir değerlendirme ve yanıt almasını sağlamak için başta Karadeniz bölgesi ülkeleri olmak üzere ortaklarla birlikte çalışacağı vurgulandı.