Rusya, Karabağ'daki Ermenilere pasaport mu dağıtacak?

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2020 22:03
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2020 22:03
https://www.qha.com.tr/

Karabağ'da üçlü ateşkesin ardından Rusya'nın bölgedeki etkisi her geçen gün artıyor. Rusya'nın bölgeye gönderdiği barış gücü komutanının sözde Karabağ Cumhuriyeti liderleri ve Ermeni teröristlerle dirsek temasının ardından Azerbaycanlı gazeteci Ganimet Zahid'in "Karabağ'daki Ermenilere Rusya pasaportu" verileceğini ileri sürmesi gündeme bomba gibi düştü.

Azerbaycan'ın Karabağ'daki tarihi zaferinin ardından imzalanan ateşkes anlaşması sonrası, Rusya Federasyonu Karabağ'daki etki alanını genişletmeye başladı. Azerbaycanlı gazeteci Ganimet Zahid, bölgedeki ateşkesten sorumlu olan Rusya Federasyonu'nun Karabağ'daki Ermenilere pasaport dağıtmaya başlayacağını ileri sürdü. Zahid, bu iddiasını Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığındaki kaynaklarına dayandırdı.

RUSYA, KARABAĞ'DAKİ ERMENİLERE PASAPORT MU DAĞITIYOR?

Karabağ'da imzalanan anlaşma gereği, yalnızca ateşkes ve anlaşma hükümlerini sorumlu olacak olan Rusya Federasyonu önce ateşkesin imzalandığı gün, "barış gücü" askerlerini Karabağ'a soktu. Ardından, sadece sorumlu olduğu bölgelerde değil Karabağ'ın pek çok bölgesine asker çıkaran Rusya, ağır silah ve mühimmatlarını Karabağ'a yığmaya başladı.

RUSYA, KIRIM VE DONBAS'TA DA AYNISINI YAPIYOR!

Öte yandan, Rusya Federasyonunun Karabağ'daki Ermenilere pasaport dağıtacağı tezini, güçlendiren örnekler mevcut. 2014 yılında zorla işgal ettiği Kırım'da ve Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta zorunlu Rus pasaportu dağıtması hemen akla gelen örneklerden. 2008 yılında Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri işgal edilmeden önce Rusya bu bölgelerde yine pasaport dağıtmıştı.