Rusya Parlamentosunun alt kanadı olan Duma, ABD ile yaşanan ticari ve askeri alanlardaki krizin çıkış noktalarından olan Kısa Menzilli Füzeler Anlaşması'nın (INF) durdurulmasını öngören yasa tasarısını kabul etti.
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekildiğini açıklamasının ardından Rusya da anlaşmayı askıya aldığını bildirmişti.
Rusya'nın INF anlaşmasından çekilmesini ve anlaşmanın öngördüğü yükümlülüklerin dondurulmasına yönelik karar, yapılan oylamada 417 milletvekilinin onayı ile kabul edildi. Taslağa sadece 1 milletvekili itiraz ederek ret oyu verdi.
2019 ŞUBAT AYINDA ANLAŞMA ASKIYA ALINMIŞTIRusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile yaptığı görüşme sırasında açıklama yapan Putin, “ABD’li ortaklarımız Anlaşma’yı askıya aldıklarını ifade ettiler, biz de Anlaşma’yı askıya alıyoruz. Araştırma ve geliştirme çalışmaları düzenleyeceklerini açıkladılar, biz de aynısını yapacağız.” diye açıklama yapmıştı.
Putin, ayrıca Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması ile ilgili daha fazla müzakere yapma teklifinde bulunmama talimatı vermişti.
ORTA MENZİLLİ NÜKLEER KUVVETLER ANLAŞMASI (INF) ANLAŞMASI1987 yılında ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanan INF (The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan karadan havaya atılabilen orta menzilli füzelerin yasaklanmasını öngörüyor. Anlaşma, denizden ateşlenen füzeleri kapsamıyor.
Nükleer savaş tehdidini ortadan kaldırmayı hedefleyen anlaşma kapsamında 4 yılda yaklaşık 2 bin 700 füze imha edilmişti.
INF Anlaşması, nükleer silahlı füzeleri 30 yılı aşkın süredir Avrupa topraklarından uzak tutuyor.