Rusya'dan şaşırtan karar: Ukrayna mallarının transit geçişine izin verildi

Rusya hükûmeti, Ukrayna mallarının Rusya topraklarından Kazakistan ve Kırgızistan'a transit geçişine izin verdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2019 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 16:06
https://www.qha.com.tr/
http://qha.com.tr/haberler/ukrayna-dan-yuzlerce-rus-yetkiliye-karsi-yaptirim-karari/10596/

Rusya hükûmeti, Ukrayna mallarının Rusya topraklarından Kazakistan ve Kırgızistan'a transit geçişine izin verdi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey Prihodko söz konusu gelişmeyi, “Kazakistan ve Kırgızistan'ın başvuruları değerlendirildikten sonra, ortaklarımız için öncelikli olan Ukrayna sanayi mallarının transit geçişine izin verilmiştir.” diye bildirdi.

Kararnamenin 1 Temmuz 2019’a kadar geçerli olacağını belirten Prihodko, “Rusya hükûmeti, Ukrayna’dan Kırgızistan ve Kazakistan’a Rusya toprakları üzerinden yapılan transit geçişler ile ilgili diğer yasaların değiştirilmesi konusunda çalışmalar yürütüyor.” açıklamasında bulundu.

RUSYA’DAN UKRAYNA’YA EKONOMİK BASKI

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 Aralık 2015 tarihinde Ukrayna ile serbest ticaret anlaşmasının 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren askıya alınmasını öngören kararı imzalamıştı. Ayrıca Putin, 1 Ocak 2016 tarihinde Rusya toprakları üzerinden yapılan Ukrayna-Kazakistan arasındaki direkt transitleri yasaklayan kararı da imzalamıştı. Karara göre Rusya-Ukrayna arasındaki serbest ticaret bölgesi anlaşmasının durdurulması sebebiyle, Ukrayna’dan Kazakistan’a Rusya toprakları üzerinden karayolu ve demiryoluyla yapılan transit yük taşıma işlemlerinin artık sadece Belarus üzerinden yapılacağı belirtilmişti.

14 Şubat 2016 tarihinde ise Rusya Ulaştırma Denetleme Federal Servisi (Rostransnadzor), Ukrayna’da kayıtlı olan TIR ve kamyonların Rusya topraklarından geçişini durdurmuştu. 15 Şubat 2016 tarihinde de Ukrayna cevap olarak, Rusya’da kayıtlı TIR ve kamyonların transit geçişini durdurma kararını almıştı.