Rusya'da yerli yazılım bulunmayan cihazların satışı için para cezası

Rusya'da yerli yazılım bulunmayan cihazların satışı için para cezası

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2021 13:54
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2021 13:54
https://www.qha.com.tr/

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yerli yazılım bulunmayan elektronik cihazların ülkede satılması halinde para cezası uygulanmasına yönelik yasayı imzaladı. Yasanın ihlali 200 bin rubleye kadar para cezasını öngörüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yerli yazılıma sahip olmayan elektronik cihazların ülkede satılması halinde para cezası uygulanmasını öngören yasayı imzaladı. Daha önce ülkede, fabrika ayarı olarak hükumetin öngördüğü Rus yazılımlarının bulunmadığı tüm akıllı telefon, bilgisayar ve akıllı televizyonların 1 Temmuz 2021'den itibaren satışını yasaklayan yasa kabul edilmiş ve hükumet söz konusu cihazlara yüklenecek programların listesini belirlemişti.

RUSYA, YERLİ YAZILIM BULUNMAYAN CİHAZLARIN SATIŞINA CEZA GETİRDİ

Putin'in 24 Mart tarihinde imzaladığı yasaya göre, Rus yazılımına sahip olmayan elektronik cihazları satan yetkililer, 30 ila 50 bin para cezasına, tüzel kişiler ise 50 ila 200 bin ruble para cezalarına çarptırılabilecek. Yasa 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe girecek.

Rusya'da satılan yabancı menşeli telefonlarda Rus yapımı arama motoru ve mesajlaşma uygulamalarının yer almasına yönelik girişime Yandex, Mail.ru gibi Rus teknoloji şirketleri destek verirken, Apple, Samsung ve Huawei gibi şirketler karşı çıkmıştı.