Rusya 6 binden fazla Ukraynalı çocuğu kaçırdı

Rusya 6 binden fazla Ukraynalı çocuğu kaçırdı

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2022 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2022 16:32
https://www.qha.com.tr/

Rus işgal güçleri, işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerindeki çocukları yasa dışı şekilde Rusya’ya tahliye ederek uluslararası insancıl hukuku ve insanlığın temel standartlarını ihlal etmeyi sürdürüyor. Son bilgilere göre işgalciler, 6 binden fazla Ukraynalı çocuğu yasa dışı olarak Rusya’ya tahliye etti.

Rus ordusunun işgal girişiminde bulunduğu Ukrayna’da, çocukları Rusya’ya kaçırdığı biliniyor. Rusya devlet başkanı Putin, 30 Mayıs 2022’de imzaladığı kararname ile işgal güçlerinin işlediği suçu “yasal” hale getirdi. Söz konusu kararname, Ukraynalı yetim çocukların ve işgal altındaki bölgelerde ebeveynsiz kalan çocukların basitleştirilmiş prosedürle Rus vatandaşlığına kabul edilmesini öngörüyor. 

RUSYA'DAN DEVLET DÜZEYİNDE ÇOCUK KAÇAKÇILIĞI!

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Sekreterliği Başkanı Olena Vıhor, işgalci Rusya’nın 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’dan en az 6 bin 32 çocuğu kaçırdığını bildirdi. Vıhor yaptığı açıklamada, “Ancak şunu açıklığa kavuşturmalıyım; bunlar hem Rusya Federasyonu'na sürgün edilen çocuklar hem de Ukrayna tarafından kontrol edilmeyen bölgelere tahliye edilen çocuklardır. Aslında bunlar, Rus askerleri tarafından kaçırılan ve hem Ukrayna hem de insanlık yasalarının geçerli olmadığı bir bölgeye götürülen Ukrayna’nın çocukları. En son 4 Kasım’da engelli çocukların bulunduğu Oleşki (Herson bölgesi) yetimhanesinden 12 çocuğun sözde rehabilitasyon için Akmescit (Simferopol) bölgesine götürüldüğünü öğrendik. Yani 12 engelli çocuk daha Rusya’nın Ukrayna'ya karşı işlediği soykırımın kurbanı oldu” dedi.

Daha önce konu ile ilgili açıklama yapan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın işgal altına aldığı bölgelerden yetim çocuklar ve Rus saldırıları sonucu anne babasız kalan çocuklar da dahil olmak üzere yüzlerce çocuğu yasa dışı ve zorla Rusya’ya tahliye ettiğine dikkat çekerek, “Uluslararası insancıl hukuku ve temel insanlık standartlarını ihlal eden Rusya, devlet düzeyinde çocuk kaçakçılığı yapıyor ve Ukrayna ulusunun geleceğinin yok edilmesiyle uğraşıyor” ifadelerini kullanmıştı.