Rüstem Umerov: Rusya’nın Avrupa Konseyine dönüşü kabul edilemez

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2019 17:59
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 17:59
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'da 21 Temmuz 2019'da gerçekleşecek olan parlamento seçimlerinde Ses (Golos) Partisinden aday olan Kırım Tatar Milli Meclisi Danışmanı ve Kırım Tatar Milli Kurultayı üyesi Rüstem Umerov, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin (AKPM) "Rusya’nın, Avrupa Konseyine dönüşünü kabul eden" kararını değerlendirdi. Rüstem Umerov, AKPM'de yapılan skandal oylamaya ilişkin "karar kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin Rusya kararı, Ukrayna’da ve Rusya’nın işgal politikalarına karşı Avrupa kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu.

2014 yılında Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından oy hakkı askıya alınan Rus milletvekillerine karşı uygulanan yaptırımlar bu karar ile kaldırılırken; Ses Partisinden Rüstem Umerov, Kırım Haber Ajansı için özel açıklamalarda bulundu.

Kırım Tatar siyasetci Umerov, "Kardeş ülke milletvekillerinin Rusya’ya Avrupa’da işgal siyasetini meşrulaştırma zemini açacak karara olur vermeleri Kırım Tatar halkını üzmüştür" dedi. "BİZ KIRIM TATARLARI VE UKRAYNALI POLİTİKACILAR OLARAK BU KARARI ASLA ONAYLAMIYORUZ"

Kabul edilen kararla birlikte Rus heyetinin, AKPM’ye geri döneceğine ve Avrupa Konseyi ile Rusya arasında son 5 yıldır yaşanan krizin Rusya lehine sonuçlar doğuracağına işaret eden Rustem Umerov, "Biz Kırım Tatarları ve Ukraynalı politikacılar olarak bu kararı asla onaylamıyoruz. Rusya’yı kazanmak adına atılan bu adımın, Ukrayna ile Avrupa kurumları arasında yeni sorunlara zemin hazırlamamasını diliyoruz" dedi.

"KARDEŞ ÜLKE MİLLETVEKİLLERİNİN KARARA OLUR VERMESİ, KIRIM TATAR HALKINI ÜZMÜŞTÜR"

Dokuz saat süren tartışmaların ardından aralarında Türk parlamenterlerin de bulunduğu 118 milletvekilinin "evet" 62 milletvekilinin "hayır"  oyu kullanıldığının anımsatılması üzerine Kırım Tatar siyasetçi Umerov, "Türkiye ve Azerbeycan parlamentolarına mensup milletvekilleri, Kırım’ın işgalinden sonra Rusya’ya uygulanan siyasi izolasyonun kaldırılması yönünde oy kullanmışlardır. Ülke halklarını temsil eden milletvekillerinin kararlarına saygı duyuyoruz. Lakin, kardeş ülke milletvekillerinin Rusya’ya Avrupa’da işgal siyasetini meşrulaştırma zemini açacak bu karara olur veren tutumu Kırım Tatar halkını üzmüştür" değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna, Kırım’ın tek taraflı işgalinin ardından Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) toplantılarına katılım ve oy hakkını askıya alınan Rus parlamenterlere yeniden Strazburg yolunu açacak girişimlere karşı çıkıyordu. Bu yöndeki, karar tasarısı Haziran ayı başında hazırlanmış ve Ukrayna Eski Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin tarafından “Rusya’nın AKPM’ye geri dönüşünün olumsuz sonuçları olacağı” sözleri ile reddedilmişti.