Rus propaganda medyasının genel yayın yönetmeni Simonyan, Rusya'nın Kazakistan'a yardım etme şartlarını sıraladı!

Haber Giriş Tarihi: 06.01.2022 01:30
Haber Güncellenme Tarihi: 06.01.2022 01:30
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya'nın Rus propaganda medyası Russia Today ve Sputnik'in Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Kazakistan hükumetine istifayı ve peş peşe OHAL ilanlarını getiren protestoların ardından Rusya'nın, Cumhurbaşkanı Tokayev'e yardım etme konusunda "şartlar" içeren önerilerini sıraladı. Simonyan'ın öne sürdüğü şartlar arasında; "Kırım'ın işgalinin tanınması, Kiril alfabesine dönüş, Rusça'nın, Kırgızistan'da olduğu gibi ikinci devlet dili olması" gibi maddeler başı çekti.

Rusya’nın propaganda kanallarından RT televizyonu (Russia Today) ve Sputnik haber ajanslarının baş editörü Margarita Simonyan, Kazakistan'daki iç karışıklığa karşılık Rusya’nın başını çektiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden yardım isteyen Tokayev'e yardım edilmesi öncesinde şart önerilerini sıraladı.

Rusya’nın baş propagandacılarından Simonyan, "Tabii ki, yardıma ihtiyaç var. Kesinlikle yardım etmeniz gerekiyor. Ancak bazı koşullar da belirlenmelidir." diyerek şu şartları içeren maddeleri saydı:

"Kırım'ın işgalinin tanınmasıKiril alfabesine dönüşRusça, Kırgızistan'da olduğu gibi ikinci devlet dili olmalı (2021'in sonunda Kazakistan’da resmi dil statüsünde olan Rusçanın kullanım zorunluluğu kanunla kaldırılmıştı)'Rus okullarını rahat bırakın ve şefe (Putin'e) yalan söylemeyin, ki bu böyledir'Rus karşıtı STK'ların kovulması"

TOKAYEV, RUSYA'NIN BAŞI ÇEKTİĞİ KGAÖ'DEN YARDIM İSTEDİKazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkedeki iç karışıklığa karşı Rusya’nın başını çektiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden yardım isteyeceğini belirtti. Tokayev, “KGAÖ ülkelerinden destek istemeyi uygun ve tam zamanında buluyorum” açıklamasını yaptı. Bu kapsamda, KGAÖ devletleri ve özellikle Rusya Federasyonu’ndan gelecek yanıt merakla beklenirken, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, KGAÖ liderlerinin Kazakistan'a "barış gücü" gönderme yönünde karar aldığını duyurdu. Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü; Rusya, Ermenistan, Belarus Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’dan oluşuyor.Putin ise ülkedeki protestolara müdahale için hazırlık emri verdi. Tokayev ise protestocuları terörist olarak nitelendirerek sokaklarda halka ateş açılmasının önünü açıyor.

SİYASİ KRİZİN YAŞANDIĞI KAZAKİSTAN’DA NELER OLUYOR?Kazakistan’ın Mangıstav eyaletinde 2 Ocak 2022 tarihinde akaryakıt fiyatlarındaki artan zam nedeniyle başlayan protestolar ülke geneline hızla yayıldı. Almata’da da başlayan gösteriler, ülke genelinde hükumet karşıtı protestolara dönüştü. Ülkede protestolar hükümetin istifasına rağmen devam ederken, göstericiler, kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in dokunulmazlığının kaldırılmasını talep ediyor. Cumhurbaşkanı Tokayev, halkı sabır ve itidale davet ederken, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı da, ülkedeki son durum hakkında bilgi notu paylaştı. Öte yandan, Kazak medyası, Almata’da göstericilerin belediye binasını ele geçirdiğini bildirdi.Kazakistan genelinde protestolar devam ederken, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev 5 Ocak 2022’de ulusa sesleniş konuşması yaptı. Tokayev, bugünden itibaren Kazakistan Güvenlik Konseyi başkanı olarak göreve başladığını duyurdu. Bu görevi, ülkede Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev yürütüyordu.Ülkede protestocular, Almata ve Aktöbe’deki belediye binalarını ele geçirdi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başkent Nur Sultan’da 5 Ocak 2022 saat 16:00’dan itibaren olağanüstü hal ilan edilen kararı imzaladı. Sokağa çıkma yasağı başkentte 23:00 – 07:00 saatleri arasında geçerli olacak. Olağanüstü hal 19 Ocak gece yarısına kadar yürürlükte kalacak. Kazakistan’da 5 Ocak 2022 itibarıyla tüm yurtta OHAL ilan edildi. Kazakistan kolluk güçlerinin göstericilere müdahale edeceği bildirildi.