Rus polisi, Tatar İçtimai Merkezi üyesinin evini darmadağın etti!

Tatar İçtimai Merkezi üyelerinin evlerine polis baskını

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2021 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2021 12:11
https://www.qha.com.tr/

Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti Savcılığının, Kazan Tatar İçtimai Merkezinin aşırılıkçı örgüt olarak tanınarak kapatılması talebiyle açılan dava sürerken, Merkezde ve Merkez başkanı Farit Zakiyev'in evinde yapılan aramanın yanı sıra aynı gün, 4 Mart 2021 tarihinde, merkezin iki üyesinin de evlerine polis baskın düzenlendiği öğrenildi. QHA'ya konuşan Kazan Tatar aktivist Roza Kurban, "Rus baskısı Kazan Tatarlarına dayanmıştır" dedi.

Tataristan’ın başkenti Kazan’da bulunan Tatar İçtimai Merkezi ofisinde ve Bütün Tatar İçtimai Merkezi Başkanı Farit Zakiyev’in evinde yapılan aramanın yanı sıra aynı gün Merkezin 2 üyesinin de evlerine polis baskını düzenlendi. Sabah saat 8 sıralarında başlayan aramalar sırasında, üyelerin evlerindeki bilgisayar, tablet, kitap ve Tatar İçtimai Merkezi ile ilgili belgelere el konuldu.

KAZAN TATAR AKTİVİST RENAT NURGALİ'NİN EVİNE BASKIN https://www.youtube.com/watch?v=S8u970y-U9w&ab_channel=qhavideo

Kazan Tatarı yazar ve aktivist Roza Kurban'dan edinilen bilgiye göre, merkezin üyesi Renat Nurgali'nin evinde bulunan bir hediyelik eşya merminin tutanaklara "silah" olarak kaydedildi. Ayrıca, 6 saat süren arama ve sorgulara üyelerin avukatları alınmadı.

"RUS BASKISI, KAZAN TATARLARINA DAYANMIŞTIR"

Konuyla ilgili QHA'ya açıklamalarda bulunan Roza Kurban, "Sabah saat 8 sularında merkez üyelerinin kapısını çalan polisler sahte delil elde etmek için evleri saatlerce aradı. Merkez başkanı Farit Zekiyev 5 Mart 2021 tarihinde 2019 yilinda gerçeklesen 1552 Kazan şehitlerini anma etkinliği kapsamında sorgulanmak üzere savcılığa davet edilmiş. 2019 yılında yapılan şehitleri anma etkinliğini BTTM düzenlenmediği halde bu konuda sorgulanması ayrı bir soru işareti oluşturmaktadır. Kırım Tatar Milli Meclisi ile başlayıp, Başkurt Türklerinin merkezini kapatması ve üyelerinin tutuklanması ile devam eden Rus baskısı Kazan Tatarlarına dayanmıştır. Haksızlıkları gün yüzüne çıkarmak, Rus zulmünü dünyaya duyurmak hepimizin görevidir." ifadelerini kullandı.

Tatar İçtimai Merkezi üyesi Renat Nurgali'nin oğlu, evlerine yapılan baskın ile ilgili ayrıntıları anlatırken, aramanın sabah saat 8 sıralarında başladığını, babasının kitaplarına, broşürlere ve Tatar İçtimai Merkezi ile ilgili evraklarına el konulduğunu belirtti.

Tataristan’ın başkenti Kazan’da bulunan Bütün Tatar İçtimai Merkezi ofisinde ve Bütün Tatar İçtimai Merkezi Başkanı Farit Zakiyev’in evinde 4 Mart tarihinde arama yapıldığı bildirilmişti.

RUSYA, TATAR İÇTİMAİ MERKEZİNİ “AŞIRILIKÇI ÖRGÜT” OLARAK TANIMAK İSTİYOR

Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti Savcılığı, Tataristan Yüksek Mahkemesine, Tatar İçtimai Merkezinin aşırı örgüt olarak tanınmasına ilişkin başvuru gönderdi. Kazan Tatarlarının kurduğu Tatar İçtimai Merkezine, Kasım 2020’de Rusya Ceza Kanunu’na göre ön soruşturma açılmıştı. Başkan Farit Zakiyev, 15 Ocak günü yaptığı açıklamada, Tataristan Savcılığından merkezin aşırılık yanlısı olarak tanınmasını ve tasfiye edilmesini talep eden bir mektup aldığını bildirdi.

Tatar İçtimai Merkezi Başkanı Farit Zakiyev, Kasım 2020’de kurum hakkında Rusya Ceza Kanununun 282. maddesi (nefreti kışkırtma, insan onurunun aşağılama) uyarınca ön soruşturma başlatıldığını bildirmişti. Soruşturma, merkezin 2019 yılında düzenlediği mitingde yapılan konuşma nedeniyle açıldı.

Öte yandan Rus polisi, Zakiyev’e devamlı baskı uyguluyor. Geçen sene içinde Zakiyev hakkında üç defa idari dava açıldı. Zakiyev iki kere para cezasına ve bir kere 60 saat mecburi hizmet cezasına çarptırıldı.