Rus işgalciler yarımadadaki barajların doluluk oranı ile ilgili bilgileri güncelledi. Kırım’ın sözde Belediye Hizmetleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yarımadada bulunan iki baraj tamamen kurudu.
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Belediye Hizmetleri Bakanlığı, Kırım'daki iki barajın su seviyesinin kritik seviyelere düştüğünü bildirdi.
Sözde bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 26 Şubat 2021 tarihi itibarıyla Akmescit (Simforopol) Barajı ve Zagorskoye Barajı tamamen kurudu. Son ayda yaşanan yoğun kar yağışına rağmen barajlardaki su seviyesinin yükselmediği belirtildi. Ayrıca Balanovskoye Barajı'nın tamamen tükenmeye yakın olduğunu duyuruldu.
İŞGALCİLER: YERALTI KAYNAKLARINA ODAKLANIYORUZDaha önce, Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov ise Kırım’ın şehirlerine ve bölgelerine su temininin en kötü senaryodan hareketle devam ettiğini belirterek; “En kötü duruma odaklanacağız, şimdilik iyimser senaryo yok, kimse ne olacağını bilmiyor. Yeraltı kaynaklarına odaklanıyoruz” şeklinde açıklama yapmıştı.
KIRIMOĞLU: SU SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN KIRIM’I MAHVEDECEKLERKırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki su sorunu çözme girişimlerinin, yarımadanın ekolojisini olumsuz etkileyeceğini ifade etmiş; işgalcilerin Kırım’da yeni su kuyuları açarak, yarımadayı mahvedeceğini vurgulamıştı.
İşgalci yönetimin, su sorunu çözme yöntemlerini değerlendiren Kırımoğlu, “Şu anda yeraltı suyu çıkarmak için yeni kuyu açılmasına ağırlık veriyorlar. İlk olarak yeraltı suyu rezervleri sınırsız değil ve tüm Kırım’a suyla sağlamaya yetmeyecektir. İkinci olarak, Kırım’ın ekolojisi için büyük tehdit oluşturuluyor. Tatlı su çıkarıldıktan sonra oluşan boşluklara deniz suyu dolduruluyor ve tüketimi uygun olmayan çeşitli kanalizasyon suları dolduruluyor. Bu da toprağın tuzlanmasına yol açıyor.” ifadelerini kullandı.
KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.
1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.
Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.