Rus insan hakları merkezi, Ukraynalı denizcileri savaş esirleri olarak tanıdı

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2019 18:08
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 18:08
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar halkının sürgün yerlerinden ana vatanı Kırım’a dönüş mücadelesinde büyük rol oynayan Kırım Tatarlarının büyük dostu, dünyaca ünlü bilim adamı ve insan hakları savunucusu Andrey Saharov’un da kurucuları arasında bulunduğu, Sovyetler Birliği’ndeki siyasi baskıları araştırmak amacıyla kurulmuş olan Rusya merkezli Uluslararası Memorial Derneği bünyesindeki Memorial İnsan Hakları Merkezi, Kasım 2018’de Karadeniz’de Kerç Boğazı yakınlarında Rusya tarafından esir alınan 24 Ukraynalı denizciyi savaş esirleri olarak tanıdı.

MEMORİAL İNSAN HAKLARI MERKEZİ, KIRIM'IN İŞGALİNİ VE RUSYA'NIN DENİZ SINIRI OLUŞTURMA İDDİALARINI KABUL ETMİYOR

Memorial İnsan Hakları Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Rus insan hakları savunucuları, uluslararası hukukun Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından işgali ve ilhakını ayrıca buna bağlı olarak Rusya’nın Kırım'ın kıyı şeridinin 12 mil uzağındaki bölgede deniz sınırını oluşturma iddiasını kabul etmediğini, dolayısıyla 25 Kasım 2018 tarihinde söz konusu bölgeye giren Ukrayna savaş gemilerindeki askerlere yönelik bu “sınırı” geçme suçlamasının, yasal olarak kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Memorial’ın ayrıca, Kerç olayının uluslararası bir askeri ihtilaf olduğu ve gözaltına alınan Ukraynalı denizcilerin savaş esiri olduğu konusunda, uluslararası insan hakları hukuku uzmanlarıyla aynı fikri benimsediği belirtildi.

RUSYA'YA CENEVRE SAVAŞ ESİRLERİ SÖZLEŞMESİ HATIRLATMASI

İnsan hakları savunucuları, denizcilerin ve subayların, askeri çatışmaya katıldıkları için onları tutuklayan düşman tarafının ceza kanunları uyarınca kovuşturulamayacağını kaydetti.

Açıklamada, “Onlar, Rusya ve Ukrayna tarafından onaylanan Cenevre Savaş Esirleri Sözleşmesi ve Ek Protokolleri ile korunmaktadırlar. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi de aynı görüşü paylaşıyorlar.” ifadelerine yer verildi.

Memorial İnsan Hakları Merkezi, Ukraynalı denizcilere yönelik kovuşturmanın durdurulmasını ve onların serbest bırakılmasını, bundan önce de denizcilerin Üçüncü Cenevre Sözleşmesinin hükümlerine uygun olarak tutulmasını istedi.

http://qha.com.tr/haberler/g7-uye-ulkelerinden-rusya-ya-esir-aldigi-ukraynali-denizcileri-serbest-birakma-cagrisi/16827/ RUSYA AZAK DENİZİ’NE GİRMEYE ÇALIŞAN UKRAYNA GEMİLERİNE SALDIRDI

Rusya, Karadeniz’de Kerç Boğazı yakınlarında 25 Kasım tarihinde güya “karasularının ihlal edildiği” iddiasıyla Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait gemilere silahlı saldırı gerçekleştirdi.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan açıklamada, Kerç Boğazı açıklarındaki Rusya Federal Güvenlik Servisine (FSB) ait sınır güvenliği teknesinden Ukrayna savaş gemilerine ateş açıldığı bildirildi. Saldırıdan sonra Ukrayna’ya ait üç gemi Rus özel kuvvetleri tarafından ele geçirildi. Gemide bulunan 24 Ukraynalı asker esir alındı.

Daha sonra Kırım’ın sözde mahkemeleri, Ukraynalı askerler hakkında tutuklama kararı aldı. 30 Kasım tarihinde ise Ukraynalı askerler Moskova’daki  tutukevine sevk edildi. Ukrayna, Rusya tarafından esir alınan askerleri savaş esiri olarak kabul ettiğini açıkladı.

Moskova’nın Lefortovo Mahkemesi, ocak ayında esir alınan 24 Ukraynalı askerinin tutuklama sürelerini 3 ay daha uzatma kararı aldı. Mahkemeye çıkarılan tüm Ukraynalı askerlerin kendini savaş esiri olarak adlandırdığı ve Cenevre Savaş Esirleri Sözleşmesine dayanarak ifade vermeyi reddettiği bildirildi.