Rus halkının yarıdan fazlası, yerli üretim koronavirüs aşılarına güvenmiyor

Rus halkı, Kremlin'in ürettiği koronavirüs aşısına güvenmiyor

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2020 18:11
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2020 18:11
https://www.qha.com.tr/

Rusya'da koronavirüs salgınına karşı bulunduğu ileri sürülen aşıyla ilgili toplumsal araştırma yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre, vatandaşların yüzde 59'u koronavirüs aşısı olmaya hazır olmadığını belirtirken, ankete katılan Rusların yalnızca üçte biri (yüzde 36) aşıya olumlu bakıyor.

Rusya'daki Levada Araştırma Merkezi, 22-28 Ekim 2020 tarihinde yaptığı ve 18 yaş üzeri 1601 kişinin katıldığı ankete göre, Rusya vatandaşlarının sadece üçte biri (yüzde 36) koronavirüs salgınına karşı aşı olmaya hazır olduklarını belirtti. Rusların yaklaşık yüzde 59'u ülkede üretilen koronavirüs aşılarının güvenilirliği konusundaki şüpheler nedeniyle koronavirüse karşı aşı olmaya hazır olmadığını bildirdi. Bu oranın, ağustos ayında yüzde 54 olduğu kaydedildi.

RUS HALKI, KORONAVİRÜS AŞISINA GÜVENMİYOR

Rusya'nın Levada araştırma merkezinin 22-28 Ekim 2020 tarihinde yaptığı ve 18 yaş üzeri 1601 kişinin katıldığı ankete göre, Rusya vatandaşlarının sadece üçte biri (yüzde 36) ücretsiz ve gönüllü aşılamanın bir parçası olarak koronavirüse karşı aşı olmaya hazır olduklarını belirtti.

Aşıya olan güven en çok başkent Moskova sakinleri ve eğitim düzeyi yüksek olan vatandaşlar arasında düştüğü bildirildi. Rus halkının, Ağustos ayında Moskovalıların yüzde 39,6'sı aşı olmaya hazırken, şu anda sadece yüzde 31'i aşı olmaya hazır olduklarını açıkladı. Yüzde 61'i ise aşılanmaya hazır olmadığını belirtti (ağustos ayında bu oran yüzde 46,6 idi).

Levada Merkezi Müdür Yardımcısı Denis Volkov, anket sonuçlarının, yetkililerin aşıya ilişkin ilk güvensizliğin üstesinden gelemediğini gösterdiğini ifade etti. Daha önce Birleşik Rusya Partisi tarafından yapılan anket, vatandaşların yüzde 70'inin yerli üretim aşıyı üzerlerinde denemek istemediklerini göstermişti. Rusya'da son 24 saatte 18 bin 260 yeni tip koronavirüs vakası tespit edilirken, 238 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

RUSYA İLK TESCİLLİ AŞIYI AÇIKLAMIŞTI

Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı geliştirme çalışmaları dünyanın pek çok ülkesinde devam ederken, ağustos ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünyada bir ilki başardıklarını ve ilk koronavirüs aşısını tescillediklerini açıklamıştı.

Rusya, 1957 yılında uzaya gönderilen ilk Sovyet uydusu Sputnik’in adını verdi. Sputnik V aşısı için sadece iki aylık bir çalışma yapılmış, aşı ise çok küçük bir insan grubu üzerinde test edilmişti. Aşı denemelerinin birinci ve ikinci aşamalarına 38’er kişinin katıldığı, yani toplamda 76 kişinin katıldığı açıklanmıştı.

Rus bilim insanları bu deneylerin sonucunu açıklamazken aşıyla ilgili hala birçok karanlık nokta bulunuyor ve dünya aşıya şüpheyle yaklaşıyor. Rusya Sağlık Bakanlığı ise aşının üretimine başlandığını duyurdu.

Aşının geliştirildiği Gamaleya Merkezi Müdür Yardımcısı Denis Logunov, ülkede aşının 40 bin kişi üzerinde deneneceğini bildirdi.

Başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere dünyanın birçok ülkesi Rusya’nın açıkladığı aşı haberine temkinli yaklaşmış, aşının tam olarak hazır olmasının mümkün olamayacağı yönündeki şüphelerini dile getirmişti.

Bilim adamları, gereken tüm denemelerden geçmeyen tartışmalı Rus aşısının virüsün mutasyonuna yol açabileceği kanaatinde.

İKİNCİ AŞI EKİM AYINDA TESCİLLENDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekim ayında yaptığı açıklamada, ülkesinde yeni tip koronavirüse (COVID-19) yönelik geliştirilen ikinci aşının da tescillendiğini bildirmişti.

Video konferans yoluyla yetkililerle yaptığı toplantıda, ülkesindeki COVID-19 aşı çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Putin, "Rusya’nın aşı çalışmalarında bugün "sevindirici bir haber" aldıklarını belirten Putin, "Novosibirsk’teki Vektör Araştırma Merkezi, bugün COVID-19'a karşı geliştirdikleri 'EpiVakKorona' adlı aşıyı tescil etti." ifadelerini kullanmıştı.