“Rus bayrağına hakaretle” suçlanan Kırım Tatar gence 6 ay özgürlüğün kısıtlanması cezası

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2019 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2019 11:04
https://www.qha.com.tr/

İşgal altındaki Kırım’ın sözde Karasupazar bölge mahkemesi, 4 Nisan tarihinde Rusya Ceza Kanunun 329. Maddesi (Rusya armasına veya Rusya bayrağına hakaret) uyarınca 16 yaşındaki Kırım Tatarı Abduraman Abduveliyev’e 6 ay özgürlüğün kısıtlanması cezası verdi.

Krım.Realii haber kaynağının aktardığına göre bu kararı sözde hakim Aleksandr Aleynikov aldı.

İşgalcilerin soruşturma sonuçları, Abduveliyev’in 21 Mayıs 2018 tarihinde yaşadığı Qışlav köyünün muhtarlık binası, okuduğu okulun avlusundaki anıt ve köy kulübünün binasında asılan Rus bayraklarını kaldırdığını gösteriyor. İki ay sonra bu dava çerçevesinde köyde aramalar yapılıyor. O gün Abduraman ile beraber olan çocuklar dava çerçevesinde şahitler olarak geçiyor.

Sorguya çekilen Abduraman ve annesine görevliler “suçunu kabul etmezse, burada bir gece tutup öyle şeyler yaparız ki bu ve başka suçları kabul etmek zorunda kalır” dediler. Abduraman suçunu kısmen kabul ederek gerçekten bayrakları kaldırdığını ama dava dosyasında kaydedildiği gibi bayrakları yakmadığını ve klozete atmadığını söyledi. Sözde mahkeme kararı ile ilgili yorumda bulunan Abduraman’ın ablası Esma Abduveliyeva “Kardeşim Sudak’ta okuyor ama evi Karasupazar bölgesi Qışlav köyünde bulunuyor. Mahkeme kararına ilişkin kardeşimin Sudak’taki okuluna nasıl gideceği belli değil. Çünkü altı ay devamında bizim köyümüzün sınırları dışına çıkamayacak ve çıkmak istediği durumda ise her zaman karakola bilgi vermesi gerekecek” ifadelerini kullandı.