Rekabet Kurumundan WhatsApp açıklaması: Yeni koşullar, Türkiye’deki kullanıcılar için durduruluyor!

Rekabet Kurumu, WhatsApp hakkında başlattığı soruşturma neticesinde oy birliği ile vardığı kararı açıkladı. Karara göre WhatsApp, Facebook ile veri paylaşmayı durduracak ve tüm kullanıcılara veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu bildirecek.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2021 17:43
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2021 17:43
https://www.qha.com.tr/

Rekabet Kurumu, WhatsApp hakkında başlattığı soruşturma neticesinde oy birliği ile vardığı kararı açıkladı. Karara göre WhatsApp, Facebook ile veri paylaşmayı durduracak ve tüm kullanıcılara veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu bildirecek.

WhatsApp, 4 Ocak 2021'de "Gizlilik İlkesi"ni güncelledi ve kullanıcılarına güncellenen ilkeleri kabul etmeleri için bildirim yolladı. WhatsApp kullanıcı verilerinin, 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren çatı şirket Facebook ve Facebook’a bağlı şirketlerle paylaşılacağı belirtildi. Yeni koşulları onaylamayan kullanıcıların, 8 Şubat’tan itibaren WhatsApp kullanamayacağı bildirildi. WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesini bu şekilde güncelleyeceğini duyurması üzerine gelen tepkilerle birlikte Türkiye’de de konunun muhatabı olan kurumlar girişimlerini artırdı. WhatsApp ise yeni koşulların yanlış anlaşıldığını söyleyerek, daha şeffaf bir biçimde süreci yürütebilmek adına güncellemenin son tarihini Mayıs ayına erteledi. Rekabet Kurumundan bugün yapılan açıklama ile kurumun WhatsApp hakkında başlattığı soruşturmada oy birliği ile verilen kararı açıklandı. Buna göre WhatsApp’ın, Facebook ile veri paylaşmayı durduracağı ve tüm kullanıcılara, veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu bildireceği belirtildi.

KURUMLAR WHATSAPP KARARI İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Bu aşmada Türkiye’de, Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), WhatsApp hakkında inceleme başlatırken Rekabet Kurumu da uygulama hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, WhatsApp’tan bilgi ve belge talep edilmiş ve bu veriler ışığında, soruşturma sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılacağı bildirilmişti.

İlgili haber: Kişisel Verileri Koruma Kurulu: WhatsApp’a tebligat yapıldı, bilgi ve belge talep edildi

REKABET KURUMU KARARINI AÇIKLADI!

Bundan sonraki süreçte ise Rekabet Kurumu, WhatsApp için başlattığı soruşturma hakkında oy birliği ile verilen kararı bugün açıkladı. Açıklanan karar kapsamında WhatsApp’ın, Facebook ile veri paylaşmayı durduracağı ve tüm kullanıcılara, veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu bildireceği ifade edildi. Karar gereğince, Facebook’un, WhatsApp kullanıcı verilerinin başka hizmetler için kullanılmasına yönelik koşullarını, Türkiye’deki kullanıcılar için durduracağı dile getirildi.

Rekabet Kurumu, WhatsApp hakkında başlattığı soruşturma sonucu ile ilgili açıklamasında "Düzenlenen rapora ve incelenen dosya kapsamına göre, 4054 sayılı Kanunun 9. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca; Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşulları durdurması ve bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook’un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe kadar bildirmesi şeklinde geçici tedbir alınmasına, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere, oybirliği ile karar verilmiştir." ifadelerine yer verdi.