Refat Çubarov: Kırım’daki sömürgeciler meselesi yasal düzeyde çözülmelidir

Çubarov: Kırım’daki sömürgeciler meselesi yasal düzeyde çözülmelidir

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2021 18:17
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2021 18:17
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım’ı işgalden kurtarma stratejisi üzerinde çalışırken, Rusya’nın Ukrayna yasalarını ihlal ederek Kırım Yarımadası’na yerleştirdiği vatandaşların tahliye edilmesi konusunun yasallaştırılması gerektiğini ifade etti.

Kıyiv Güvenlik Forumu çerçevesinde, dün düzenlenen tartışma panelinde konuşan KTMM Başkanı Refat Çubarov, işgalden sonra Kırım’da yerleşen sömürgeciler meselesinin yasal düzeyde çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

"KIRIM TATARLARI İÇİN SÖMÜRGECİLER MESELESİ, TOPRAKLARIMIZDA VAR OLMA MESELESİDİR"

Refat Çubarov şu ifadeleri kullandı:

Biz, Kırım Tatarları için sömürgeciler meselesi, topraklarımızda var olmaya devam etme meselesidir. Bu yüzden biz çok net ve sık bir şekilde, geçici işgal altında bulunan Kırım’da Ukrayna yasalarını ihlal ederek yerleşen her bir insanın derhal yarımadadan ayrılması gerektiğini söylüyoruz. Bu konuya dair yasa ne kadar erken kabul edilirse Rusya’nın Kırım’a yerleştirdiği insanları yarımadadan tahliye etme konusunda o kadar az zorlanacağız. Rusya şimdiden yarımadaya yaklaşık bir milyon insan yerleştirdi.”

İŞGALDEN SONRA KIRIM’A NE KADAR RUS YERLEŞTİ?

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, 2014 yılından sonra Rus yönetiminin Kırım’a 500 bine yakın Rus vatandaşı yerleştirdiğini bildirmişti. Ceppar ayrıca işgalden sonra yaklaşık 60 bin Kırımlının yarımadayı terk ettiğini kaydetmişti. Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, işgalci Rusya’nın yedi yıldır Kırım’a Rus vatandaşlarını yerleştirerek, demografik yapıyı bozmasına karşı Ukrayna Parlamentosunun yasa çıkarması için teklifte bulunmuştu. Kırımoğlu, işgalci Rus yönetiminin, 2014 yılından itibaren yerli halkı yarımadanın dışına itme politikasını yürüterek, Kırım’a aktif bir şekilde Rus vatandaşlarını yerleştirdiğini kaydetmişti.