QHA Özel Ramazan Sohbetlerinde, Türk coğrafyasının 6 ayrı bölgesinden gazeteciler bir araya geldi

Gazeteci Aydın Taş'ın sunduğu QHA Özel Ramazan Sohbetlerinde, Türk coğrafyasının 6 ayrı bölgesinden gazeteciler bir araya geldi. Her gazetecinin kendi Türkçesinde konuştuğu programda, bölgelerdeki sıcak gündem ve karşılıklı sorular yer aldı.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2021 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2021 15:00
https://www.qha.com.tr/

Gazeteci Aydın Taş'ın sunduğu QHA Özel Ramazan Sohbetlerinde, Türk coğrafyasının 6 ayrı bölgesinden gazeteciler bir araya geldi. Her gazetecinin kendi Türkçesinde konuştuğu programda, bölgelerdeki sıcak gündem ve karşılıklı sorular yer aldı.

Kırım Haber Ajansının hazırlayıp sunduğu Kırım, Türkiye, Ukrayna ve Türk dünyasından konukları ile QHA Özel-Ramazan Sohbetleri programının 7 Mayıs 2021 tarihindeki yayınında QHA Türkçe Yayın yönetmeni Aydın Taş'ın konukları Türk dünyasının çeşitli bölgelerinden gazeteciler oldu. Doğu Türkistan'dan, Gazeteci ve Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Emet'in, Kırım'dan Gazeteci Elvina Seitbullayeva'nın, Kırgızistan'dan Gazeteci, Dr. Dastanbek Razak'ın, Kerkük'ten Gazeteci Özdemir Hürmüzlü'nün ve Azerbaycan'dan Gazeteci Asif Aliyev'in katıldığı adeta Turan programında, Türk dünyasının farklı coğrafyalarındaki sıcak gündemler ele alındı.

https://www.youtube.com/watch?v=8PBXccrMfNs ERKİN EMET: 21. YÜZYILDA DOĞU TÜRKİSTAN'DA BÖYLE BİR TRAJEDİ YAŞANIYOR

Çin işgali ve zulmü altındaki Doğu Türkistan'da Uygur Türkleri başta olmak üzere, Kazak, Kırgız, Özbek, Tuva, Tatar, Sarı Uygurlar, Salur olmak üzere 25 milyon Türk soylu nüfusun yaşadığını belirten Emet, Doğu Türkistan'ın 8 tane ülke ile sınırı olduğuna değindi. Doğu Türkistan'ın bugünkü karanlık günlerinin etkili şekilde 1949 yılında hissedilmeye başlandığını ifade eden Emet, 21. yüzyılda Doğu Türkistan'da işlenen insanlık suçunun, soykırımın ve zulmün zirveye çıktığının altını çizdi.

2 yıl haber alamadığı ailesinin toplama kampına alındıklarını gizli mesajlar yoluyla öğrendiğini belirten Emet, ailesinden iki kişinin toplama kampına alınma nedeninin kendisinin Türkiye'de bulunması olduğunu kaydetti. Emet, "Bir Doğu Türkistanlının Doğu Türkistan dışında yaşayan bir akrabasının olması Çin'e göre terörist olarak nitelenmesi için yeterli böyle bir trajedi yaşanıyor." dedi.

"RUSYA, İŞGAL ALTINDAKİ KIRIM'DA HAYAT NORMALMİŞ GİBİ GÖSTERİYOR"

Kırım ve Ukrayna'daki bölge gündeminden bilgiler aktaran Seitbullayeva ise, Rusya'nın Kırım'ı işgalini ve Ukrayna ile meselelerini hiçbir problem yokmuş gibi yansıttığına dikkat çekti. Ancak problemlerin hat safhada olduğunu belirten Seitbullayeva, koronavirüs salgını ile Kırım'da vakaların gösterilenden yüksek ve yaşanan ilaç 18.17 bulma meselesinin buna örnek olduğunu kaydetti.

KIRGIZİSTAN İLE TACİKİSTAN ÇATIŞMASI ELE ALINDI: KIRGIZİSTAN'I NE BEKLİYOR?

Kırgızistan ile Tacikistan arasında yaşanan sıcak çatışma ile artan gerilime dair gündemi ele alan ve son durum hakkında bilgi veren Kırgız konuk Dastanbek Razak, Fergana Vadisi'nde böyle bir durumun yaşanacağının halihazırda öngörüldüğünü kaydetti.Sovyetlerin dağılmasından sonra Ruslar tarafından çeşitli ve yanlış coğrafi belirlemeler yüzünden sık sık sıkıntılar yaşandığını belirten Razak, çatışmaların ayda bir yaşandığını kaydetti.

Kırgızistan'a yönelik saldırılarda ölenlerin çoğunun sivil Kırgız vatandaşlar olduğunu belirten Razak, Tacikistan'ın hem Tacik askerleriyle hem de silahlandırılmış sivil unsurlar tarafından saldırdığını aktardı. Aynı zamanda ölüm rakamlarına dair de konuşan Razak, Kırgızistan'ın çatışmaların hemen akabinde verdiği kayıplara dair rakamları açıklarken Tacikistan'ın gerçek rakamları açıklamaktan kaçındığını dile getirdi.

"KIRGIZ HALKININ TÜRKİYE'YE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ"

Sınırında sürekli çatışma yaşayan bu iki devletin 2 Mayıs'ta anlaşmaya vardığını anımsatarak bölgede bir koridor oluşturulacağına dair bilgiler veren Razak, bölge için alınan yeni kararların Kırgızistan'ın aleyhine olacağını ve yeni sorunlara yol açacağına dikkat çekti. Razak, Sovyetler döneminin etkisiyle bu güne kadar Türkiye'ye mesafeli olan halkın son çatışmalardan sonra Türkiye'ye olan bakış açısının olumlu anlamda değiştiğini kaydetti.

TOPRAKLARINI İŞGALDEN KURTARAN AZERBAYCAN'IN GÜNDEMİ ELE ALINDI

Ukrayna ve Azerbaycan gündemine hakim olan Azerbaycanlı konuk Gazeteci Asif Aliev ise, Azerbaycan'ın Karabağ Zaferi'nden sonraki gündemini yoğun olarak işgal eden altyapı ve onarma meselelerinin olduğunu vurguladı. Aliev ayrıca Azerbaycan'ın Türkiye ile ilişkilerine ve ülkedeki koronavirüsle mücadeledeki son duruma dikkat çekti.

IRAK'TAKİ SEÇİMLERLE KERKÜK'Ü NE TÜR SIKINTILAR BEKLİYOR?

Ramazan ayından sonra Irak'ta gerçekleştirilmesi planlan seçimler dolayısıyla Kerkük'ü ve Irak Türklüğünü siyaseten zor günlerin beklediğini ifade eden Hürmüzlü, Irak Türkmenlerinin seçim hazırlığında olduğunu kaydetti.2018 yılındaki seçimlerde elektronik sayımdan dolayı özellikle Kerkük'teki seçim sonuçlarına hile karıştırıldığını dile getiren Hürmüzlü, Irak'ın bu seçime hazır olmadığını ve kendilerini çok büyük tehlikelerin ve sıkıntıların beklediğini söyledi.

FARKLI COĞRAFYALARIN TÜRKİYE'YE BAKIŞ AÇISI NASIL?

Aydın Taş'ın, konuklara bulundukları coğrafyalardan Türkiye'ye yönelik bakış açısının nasıl olduğunu sorması üzerine konuklar, Türkiye devletine ve halkına çoğunlukla yakın bir bakış açısının hakim olduğunu ifade etti.

"HAYALİM'DEKİ ÇİN YARIŞMASI'NIN" AMACI NE?

Türkiye gündeminde geniş yankı bulan ve tepkilere neden olan MEB'in "Hayalimdeki Çin Resim Yarışması"nı değerlendiren Emet, Çin'in Doğu Türkistan'daki soykırım faaliyetleri ile bozulan imajını kurtarmak için Çin lobisinin geçmişten bugüne faaliyetlerine değindi.