Putin, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç'ten özür diledi

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova'nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım dolayısıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisinden özür dilediğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2020 18:54
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2020 18:54
https://www.qha.com.tr/

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova'nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım dolayısıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün kendisinden özür dilediğini duyurdu.Rusya’nın Avrupa ve Balkanlar’da bir numaralı müttefiki Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic’in Washington’da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın huzurunda, Kosova lideri Avdullah Hoti ile ticaret anlaşma imzalaması Moskova’da hoşnutsuzlukla karşılanırken, Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova ile Sırbistan lideri arasında hoşnutsuz ve uluslararası krize varan bir diyalog meydana geldi.

KRİZE NEDEN OLAN ZAHAROVA'NIN PAYLAŞIMI

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’in, Trump tarafından uzak mesafede bir sandalyeye oturtulmasını, Facebook hesabından 6 Eylül 2020'de yaptığı paylaşımla eleştiren Maria Zaharova, "Sorguya çekilircesine, kendini üstün gören birinin karşısına oturtulduğunuzda tavsiyem 'Temel İçgüdü' filmindeki pozu almanızdır." dedi. Zaharova bu alaycı ifadeyi kullanmakla kalmayıp daha da ileri giderek adı geçen filmdeki Sharon Stone’un oturma şeklinden bir kareyi de Vucic ile Trump görüşmesi resminin altına koydu.

Anlaşma imzalanırken Vucic'in yüz ifadesinin ve Zaharova'nın diplomasiyle bağdaşmayan sözlerinin sosyal medyada çokça paylaşılmasından sonra olay ilerleyen günlerde giderek büyüyüp uluslararası bir politik faciaya dönüştü.

"TERBİYESİZ VE İLKEL RUH HALİ"

Rusya Dışişleri Sözcüsü’nün bu çıkışı Belgrad’da soğuk duş etkisi yarattı. Sırp lider Aleksander Vucic, Zaharova’nın paylaşımından dolayı derin üzüntü duyduğunu Sırbistan’daki "Pink TV" ekranında dile getirerek, "Rusya’nın Sırbistan ile olan yakın ve dostane ilişkilerine gereken değeri vermemesinden çok üzgünüm. Mariya Zaharova’nın paylaşımı sadece kendisi ve onu bu göreve getiren kişiler hakkında bize ipuçları veriyor. Terbiyesiz ve ilkel ruh halini gözler önüne seriyor. Onu bu göreve kim getirdiyse onunla o uğraşsın. Ben onun çıkışı hakkında daha fazla yorum yapmayacağım." ifadelerini kullandı.

RUSYA ÖZÜR DİLEDİ

11 Eylül tarihine gelindiğinde ise uluslararası kriz haline dönüşen durum ile ilgili yeni gelişme kaydedildi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova'nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Putin'in kendisinden özür dilediğini söyledi.

Vucic, Sırbistan Radyo ve Televizyonuna (RTS) yaptığı açıklamada, Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinde ikili ilişkileri ve yeni iş birliği imkanlarını ele aldıklarını bildirdi.

PUTİN DE LAVROV DA ÖZÜR DİLEDİ

Sırp lider, Zaharova'nın, Vucic ile ABD Başkanı Donald Trump'ın görüşmesinden bir fotoğrafı "Temel İçgüdü" filminden bir sahneyle kıyaslayarak dalga geçtiği paylaşıma değinerek Putin'in de Lavrov'un da bu paylaşım nedeniyle kendisinden özür dilediğini belirtti.

Vucic, Putin'in kendisine, Rusya'nın bu paylaşımı onaylamadığını söylediğini, Rusya'nın verdiği bu tepkinin kendisine ve Sırbistan'a gösterdiği saygının bir işareti olduğunu ifade etti.

KREMLİN DE DOĞRULADI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Rus haber ajansı RİA'ya yaptığı açıklamada Putin'in Vucic'ten özür dilediği bilgisini teyit etti.