Özbekistan, Suriye'de ikinci bir "geri dönüş" operasyonuna hazırlanıyor

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2019 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 17:16
https://www.qha.com.tr/

Özbekistan'ın, Suriye'de radikal terör örgütlerine bulaşmış vatandaşlarının ailelerini getirmek için ikinci bir operasyon hazırlığı içerisinde olduğu öğrenildi.

Özbekistan 30 Mayıs'ta Suriye'den kadınların ve çocukların ağırlıkta olduğu 156 vatandaşını geri getirmişti. Şam'dan Taşkent'e hava yoluyla getirilen Özbekler rehabilitasyon sürecine alındı. İlk operasyonun isminin "Dobro" olduğu ve Ramazan ayında gerçekleştirildiği biliniyordu.

"GÖNDERDİĞİMİZ 5 OTOBÜSTEN 2'Sİ GERİ DÖNEBİLDİ"

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, bu sürecin oldukça zor olduğunu bildirdi. 21 Haziran'da Senato'da yaptığı açıklamada Mirziyoyev, "Onları geri getirmek oldukça zordu. Gönderdiğimiz uçak vurulma tehlikesi ile yarı yolda geri döndü. Uçağın Azerbaycan'a innmesi emrini verdim. Gönderdiğimiz 5 otobüsten ise sadece 2'si geri dönebildi." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, bu vatandaşların ülke dışında terör faaliyetlerine katılma sebebinin ülkelerinde kendilerine uygun koşulların yaratılmaması olduğunu belirtti. Mirziyoyev, selefi Kerimov döneminde toplumsal hayatta dini faaliyetlere getirilen yasakları eleştirmiş ve bunların önemli bir kısmını yasak kapsamından çıkarmıştı.

Mirziyoyev ayrıca, 14-15 yaşındaki Özbek kızlarının bölgede zorla evlendirilip çocuk doğurduğunu ve bu duruma asla izin verilemeyeceğini vurguladı.

İKİNCİ OPERASYON BAŞLIYOR

Özbek makamları, Suriye'de kalan 177 vatandaşın geri getirilmesi için hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.

Özbek vatandaşlarının Haseke'deki Al Hol kampında tutulduğu ifade edildi. 48 kadın ve çocuğun da bulunduğu, bu çocuklardan üçünün anne ve babası olmadığı belirtildi.

Operasyonun kesin tarihi hakkında ise herhangi bir bilgi paylaşılmadı.