Özbekistan'daki Ulusal Tabiat Parkı'nın korunmasını savunan Semerkantlı aktivist, "doğrulanmamış bilgileri yayma suçlamasıyla" tutuklandı

Özbekistan'daki Ulusal Tabiat Parkı'nın korunmasını savunan Semerkantlı aktivist, "doğrulanmamış bilgileri yayma suçlamasıyla" tutuklandı

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2021 23:16
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2021 23:16
https://www.qha.com.tr/

“Semarkant’ı Koruyalım” adlı kamu grubunun üyesi olan Ruslan Hayirnurov, başka bir kişinin mesajını sosyal medyada yeniden yayınlaması nedeniyle “doğrulanmamış bilgileri yaymakla” suçlandı. 54 yaşındaki Hayirnurov, Özbekistan'ın Semerkant kentindeki Madadkor polisi çağrıldı ve ardından göz altına alındı. Yasa dışı suçlamalarla tutuklanan Ruslan Hayirnurov'un Ulusal Tabiat Parkı'nın korunmasına destek vermesi gibi sosyal faaliyetleri nedeniyle tutulduğunu belirtiliyor.

“Semarkant’ı Koruyalım” adlı kamu grubunun üyesi olan Hayirnurov, başka bir kişinin mesajını sosyal medyada yeniden yayınlaması nedeniyle 27 Aralık'ta Özbekistan'ın Semerkant kentindeki Madadkor polisi Timur Kerimov tarafından ofisine çağrıldı ve ardından tutuklandı. Semerkant Bölgesi İçişleri Departmanı Temsilcisi, Ozodlik'e verdiği demeçte Ruslan Hayirnurov'un tutuklanması ve iddianamesiyle ilgili bilgileri doğruladı. Hayirnurov'un akrabaları ve kamu savunucuları, son aylarda yerel yetkililerin, “kendi yetkimizi istediğimiz kadar idare ederiz” anlayışına karşı gerçekleştirilen kamu faaliyetleri nedeniyle aktivistin “cezalandırıldığını” ifade ediyor.

139. MADDEYE GÖRE TUTUKLAMA HAKLARI YOKTU

54 yaşındaki Ruslan Hayirnurov, 27 Aralık'ta Semerkant kentindeki Madadkor mahalla polisi Timur Kerimov tarafından ofisine çağrıldı ve ardından tutuklandı. Ezgülik İnsan Hakları Derneğinden Mirzo Subhanov'a göre, sosyal aktivist Hayirnurov'un tutuklanması sırasında, kolluk kuvvetleri yasa dışı eylemlerde bulundu.

Yasa dışı suçlamalarla tutuklanan Ruslan Hayirnurov'un sosyal faaliyetleri nedeniyle tutulduğunu belirtiliyor. Subhanov, söz konusu paylaşım sahibinin bile henüz tutuklanmadığını belirterek şunları kaydetti:

"Hayirnurov'un, Zarafşan Ulusal Tabiat Parkı'nın korunmasına destek veriyor. Ocak 2022'den itibaren Özbekistan, atık işleme tesisi için kredi ödemeye başlayacak. Tesis, Fransız Kalkınma Ajansından alınan fonlarla inşa edilecekti. Ama fabrika yok, onun yerine atıkların taşınması için makineler aldılar. Semerkant'ta bu tür arabalar Isuzu fabrikasında üretiliyor, ancak yetkililerimiz bu arabaları Çin'den satın aldı. Son iki haftadır Ruslan Hayirnurov bu davayla ilgili kendi soruşturmasını yürütüyor. Bu nedenle tutuklanmasını sosyal faaliyetleriyle ilişkilendiriyoruz."

Mirzo Subhanov olayla ilgili yaptığı açıklamada, “Sabah 10:30'da yerel polis Ruslan Hayirnurov'u ofisine çağırıyor ve kendisi hakkında şikayet olduğunu söylüyor. Ardından Ruslan'ı Kriminal Soruşturma Departmanı memurlarına teslim ediyor. Her yeri aradık. İçişleri organları bize her hangi bilgi vermedi. Suçlama 139. maddenin 3. madde kapsamında, yani bir grup kişi tarafından yapılan iftira ile tutuklandı. Yaklaşık on kişi sosyal medya bilgilerini yeniden yayımladı. Ancak yalnızca Ruslan tutuklandı.” ifadelerine yer verdi.