Özbekistan Andican'da okul müdürleri ateş yakarak rüşvet almamak için yemin etti

Özbekistan Andican'da okul müdürleri ateş yakarak rüşvet almamak için yemin etti

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2022 22:35
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2022 22:35
https://www.qha.com.tr/

Özbekistan'ın Andican kentinde çalışan bir okul müdürünün 3 Şubat 2022 tarihinde 500 dolar rüşvet alırken gözaltına alınmasının ardından, Özbekistan sosyal ağlarında bu bölgedeki okul müdürlerinin rüşvet almamaya söz verdiklerine ilişkin haberler yayılmaya başladı.

Özbekistan’da okul müdürleri, Andican’da yaşanan olayın ardından okulun avlusunda ateş yakarak, bir daha rüşvet almamak için yemin etti. Andican’da 4 Şubat 2022 tarihinde gerçekleşen olayın ardından okul müdürleri rüşvete karşı harekete geçti.

ÖZBEKİSTAN ANDİCAN KENTİNDE BİR OKUL MÜDÜRÜ 500$ RÜŞVET ALIRKEN YAKALANDI

Andican kentindeki 41 numaralı okul müdürü 3 Şubat 2022 akşamında 500 dolar rüşvet alırken gözaltına alındı. Bunun ardından, tüm Andican okullarının yöneticilerinden, Bölge Halk Eğitimi Departmanı Başkanı Azizbek Mirkomilov'a okul müdürlerinden rüşvet almamaları yönünde "yemin" alınması için çağrı yapıldı.

Andican'daki başka bir okulun müdürü, meslektaşının sözlerini doğrulayarak fakat bu tür yeminin hükümet tarafından zorunlu olarak yapıldığını kaydederek, “Sonuçta, hepsi sadece bir gösteri. Bu tür mektupların, uygun önlemleri aldıklarını daha sonra üst makamlara bildirmek için alındığına inanıyorum. Hükumet tarafından okul müdürlerine baskı var. Zorla yaptırılıyor.” dedi.

ANDİCAN'DA OKUL AVLUSUNDA ATEŞ YAKILARAK YEMİN EDİLDİ!

Andican okullarındaki öğretmenler, rüşvet almamak için ateşin etrafında toplanarak ant içti. Ayrıca etkinlikte çocuklar, şiirler ve danslarla sahne alıyorlar. Andican Bölge Halk Eğitimi Departmanı başkanı tarafından onaylanan etkinlik programında yerli ve yabancı şarkılar da söylendi.

OKUL MÜDÜRLERİ DEDİKODU VE İHBARLA SUÇLANIYOR

Andican Bölge Halk Eğitimi Bölümü başkanı Azizbek Mirkomilov, Andican'daki okullarda olayların fotoğraf ve videolarının dağıtılmasının ardından, bölge halk eğitimi departmanı öğretmenleri dedikodu ve ihbarla suçladı.

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Özbekistan'ın bağımsızlığının 29. yıl dönümü kutlamaları vesilesiyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, öğretmen maaşlarını bin dolara çıkarma sözü vermişti.

Aradan iki yıl geçmesine rağmen Özbek öğretmenlerin maaşlarında somut bir değişiklik olmadı. Andican'daki okullardan birinde bir öğretmene göre, şu anda kategorisi olmayan bir öğretmen bir pozisyon için 2.300.000 soum (vergiler hariç) maaş alıyor. Tüm vergiler düşüldükten sonra gerçek maaşı 200 dolar. Bu yılın Ocak ayının sonunda, Özbekistan Devlet İstatistik Komitesi, 2021 için ülkedeki ortalama aylık maaş verilerini yayınladı. En düşük ücretler eğitim ve sağlık sektörlerinde çalışanlar arasında kaydedildi.