Özbekistan, Afgan mültecilere sınırını açacak mı?

Özbekistan, Afgan mültecilere sınırını açacak mı?

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2021 19:21
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2021 19:21
https://www.qha.com.tr/

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada, Afgan mültecilere ilişkin değerlendirme yapıldı. Mültecileri topraklarına almak istemediğini belirten Özbek yönetimi, sınırı da açmayı planlamadığını bildirdi.

Özbekistan'ın, Afgan mültecileri topraklarına almayı ve Özbek-Afgan sınır kapılarını açmayı planlamadığı bildirildi. Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, Özbekistan'ın Taliban'dan kaçan mültecilere sınırlarını açmaya hazır olduğuna ilişkin haberlere ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, söz konusu haber yalanlanırken; kara sınırının da kapalı kalmaya devam edeceği aktarıldı.

Özbekistan'ın, Afgan mültecileri topraklarına almayı düşünmediği açıkça belirtilirken; sınırı yasa dışı yolla ihlal etmeye yönelik her türlü girişimlerin kabul edilemez olduğu kaydedildi. Açıklamada, "Özbek tarafı, son 12 gün içinde vatandaşların Afganistan'dan tahliyesine yönelik insani operasyonları yürüten birçok ülkeye yardım etti ve onların Özbekistan'a giriş çıkışları sadece hava yoluyla gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanlığı, Özbekistan Cumhuriyeti'nin, topraklarında Afgan mültecileri kabul etmeyeceğini, onlara transit geçişlerinde yardım sağladığını ve ülkede kesinlikle sınırlı bir süre kaldığını bildiriyor." denildi.