Navalnıy'ın zehirlenmesi: AP, Rusya'ya uygulanan yaptırımları artırmaya davet etti

Avrupa Parlamentosu, Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın zehirlenmesi çerçevesinde kabul ettiği kararda Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımları artırmayı talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2020 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2020 12:04
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Parlamentosu, Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın zehirlenmesi çerçevesinde kabul ettiği kararda, AB üye ülkeleri Dışişleri Bakanlarının Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımları artırmasını talep etti.

Avrupa Parlamentosu (AP), 17 Eylül 2020 tarihinde Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın zehirlenmesi çerçevesinde bir karar kabul etti. Kararda AP, Rus muhalif siyasetçinin zehirlenmesine dair uluslararası soruşturmanın yürütülmesi ve Rusya’ya uygulanan baskının artırılması gerektiğini savundu.

BASKI VE ŞİDDETİ DURDURMA ÇAĞRISI

AP’nin kabul ettiği tasarının metninde, "Rus yönetimini, siyasi muhaliflere karşı uyguladığı taciz, sindirme, şiddet ve baskıyı durdurmaya çağırıyoruz." ifadeleri kullanılırken, bu baskıların şimdiden pek çok gazeteci, insan hakları savunucusu ve muhalif siyasetçinin ölümüne yol açtığı vurgulandı.

YAPTIRIMLARIN ARTIRILMASI TALEBİ

Avrupa Birliği (AB) Konseyi toplantısında 21 Eylül 2020 tarihinde bir araya gelecek olan AB üye ülkeleri Dışişleri Bakanlarına seslenen AP milletvekilleri, en kısa zamanda Rusya’ya karşı yeni bir yaptırım listesini hazırlama ve mevcut yaptırımları güçlendirme çağrısında bulundu.

KUZEY AKIM-2 İPTAL Mİ EDİLECEK?

Bununla birlikte, Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattından vazgeçilmesi çağrısı yapılan kararda, AB’nin Rusya ile olan ilişkilerinin titiz bir şekilde yeniden değerlendirilmesi ve Moskova’nın G7 gibi uluslararası forumlardan uzak tutulması gerektiği vurgulandı.

NAVALNIY’A NE OLDU?

Navalnıy, 20 Ağustos 2020 tarihinde Tomsk şehrinden Moskova’ya yolculuk yaptığı sırada uçakta fenalaşmıştı. Muhalif lideri taşıyan uçak Omsk’a acil iniş yaptıktan sonra Navalnıy bilinci kapalı bir şekilde ambulansla alınarak hastaneye kaldırıldı. Muhalefet, Aleksey Navalnıy’ın Kremlin tarafından zehirlendiği kanaatinde.Navalnıy, ailesinin ve yakınlarının talebi sonrası 22 Ağustos 2020 tarihinde Almanya’nın başkenti Berlin’e götürüldü.Almanya Başbakanı Angela Merkel, Navalnıy’ın zehirlenerek susturulmaya çalışıldığını ifade etti. NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya’dan Navalnıy’ın zehirlenmesi ile ilgili ayrıntılı bir soruşturma yürütmeye talep ederken, Rusya Navalnıy’ın zehirlenmesiyle ilgili suçlamaları reddetti.Alman hükumeti, Berlin’de tedavisi devam eden Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın kesinlikle zehirlendiğini açıkladı. Hükumet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül 2020 tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Navalnıy’ın Noviçok grubuna ait bir maddeyle zehirlendiği gösteren tartışmasız kanıtlara ulaşıldığını belirtti.Zehirlenme olayını Navalnıy’a yapılan bir saldırı olarak nitelendiren Seibert, Alman hükumetinin bunu sert bir şekilde kınadığını kaydetti.Daha sonra, Fransa ve İsveç’ten iki uluslararası laboratuvar, Navalnıy’ın Noviçok klasmanındaki kimyasal bir maddeyle zehirlendiğini doğruladı.