Navalnıy'ın zehirlendiği madde tespit edildi

Yolsuzlukla Mücadele Vakfı Müdürü İvan Jdanov, bugün yaptığı açıklamada, polisin Rus muhalif lideri Aleksey Navalnıy’ın zehirlendiği maddeyi tespit ettiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2020 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2020 11:02
https://www.qha.com.tr/

Rus polisi, yoğun bakıma kaldırılan Rus muhalif lideri Aleksandr Navalnıy’ın zehirlendiğini teyit etti. Navalnıy'ın ne ile zehirlendiği ise soruşturma için alınan gizlilik kararı kapsamında açıklanmadı. İsmi açıklanmayan zehrin hem Navalnıy hem de yakında bulunan kişiler için çok tehlikeli olduğunu bildirildi. Öte yandan Rus doktorların, Navalnıy’ın tedavi için yurt dışına transfer edilmesine izin vermediği bildirildi.

Yolsuzlukla Mücadele Vakfı Müdürü İvan Jdanov, bugün yaptığı açıklamada, polisin Rus muhalif lideri Aleksey Navalnıy’ın zehirlendiği maddeyi tespit ettiğini bildirdi.

Navalnıy’ın Basın Sözcüsü Kira Yarmış, bu sabah sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Jdanov basın açıklamasını yaparak, polisin Navalnıy’in kanında zehrin bulunduğunu bildirdiğini duyurdu. Zehir hem Navalnıy hem de yakında bulunanlar için tehlike oluşturuyor. ‘Soruşturma gizliliği’ gerekçesiyle zehrin ismini açıklamıyorlar." diye bildirdi.

YURT DIŞINA TRANSFER EDİLMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Öte yandan Rus doktorlar, zehirlenme şüphesiyle yoğun bakıma kaldırılan Rus muhalif lider Aleksandr Navalnıy’ın tedavi için Almanya’ya gönderilmesine izin vermeyi reddetti.

Yarmış yaptığı açıklamada, "Başhekim Navalnıy'ın buradan taşınamayacağını duyurdu. Durumu istikrarsız. Yakınlarının onu başka hastaneye taşıma kararı yetersiz." ifadelerini kullandı.

Yarmış, bir tanı konulmadan uygun donanıma sahip olmayan Omsk’taki hastanede tutulmaya devam etmesinin Navalnıy için ölümcül olabileceğini vurguladı.

ALMANYA TEDAVİYİ ÜSTLENMEYE HAZIR OLDUĞUNU AÇIKLADI

Almanya, zehirlenme şüphesiyle yoğun bakıma kaldırılan ve şu an komada olduğu bildirilen Rus muhalif lideri Navalnıy'ı tedavi için ülkeye getirmeye hazır olduğunu açıkladı. Açıklamada, ülkeden bir uçak gönderebilecekleri ve Berlin'deki bir hastanenin tedaviyi üstlenmeye hazır olduğu ifade edilmişti. Navalnıy'ın Almanya'ya transferi için çalışmalara başlanmıştı.

MUHALİF LİDER NAVALNIY KOMADA

Navalnıy’ın, 20 Ağustos 2020 tarihinde Tomsk şehrinden Moskova’ya yolculuk yaptığı sırada uçakta fenalaşmıştı. Muhalif lideri taşıyan uçak Omsk’a acil iniş yaptıktan sonra Navalnıy bilinci kapalı bir şekilde ambulansla alınarak hastaneye kaldırıldı. Muhalefet, Aleksey Navalnıy'ın Kremlin tarafından zehirlendiği kanaatinde.

Basın Sözcüsü Yarmış, Navalnıy'ın havaalanında içtiği çaya katılan zehir nedeniyle zehirlenmiş olabileceğini ifade etti.

Öte yandan Navalnıy’ın yoğun bakıma alındığı hastanenin doktorları, zehirlenme de dahil olmak üzere çeşitli teorileri düşündüklerini söyleyerek kesin bir teşhis henüz koyamadı.