NATO: Rusya ile ilişkileri görüşmeye hazırız ancak temel prensiplerden ödün vermeyeceğiz

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2022 00:31
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2022 00:31
https://www.qha.com.tr/

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları, 16 Şubat'ta Brüksel’de toplandı. Toplantıda NATO üyesi ülkeler, olası Rusya-Ukrayna çatışmasının Avrupa’nın sınır güvenliği üzerine etkisini görüştü. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Rusya'nın geri çekilmediğini, aksine Rus askerlerin yığınaklarını sürdürdüğünü vurgulayarak Rusya'nın Ukrayna'yı işgali durumunda ağır bedel ödeyeceğini belirtti.

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları 16 Şubat'ta Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da katıldığı NATO Karargahındaki toplantıda, Ukrayna Rusya geriliminin güncel değerlendirmeleri ele alındı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg toplantıya ilişkin açıklama yaptı. Stoltenberg, Ukrayna’nın sınırlarına Rusya askerleri tarafından yığınak oluşturulmasının Avrupa’nın güvenliğini tehlikeye atacağını ifade etti.

Ukrayna sınırlarına Rus askerlerinin konuşlandırılmasına tepki gösteren NATO üyesi ülkeler, Avrupa’nın doğusu ve güney doğusunun güvenliği konusunda endişeli.

STOLTENBERG: RUSYA’NIN ÇEKİLDİĞİNİ GÖRMEDİK AMA İHTİYATLI İYİMSERLİK İÇİNDEYİZ

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’nın dün birliklerini çektiğini açıklamasına ilişkin, “Rusya’nın çekildiğini görmedik aksine Rus askeri yığınağı sürüyor ama Moskova'dan dün aldığımız işaretler ve mesajlar, ihtiyatlı bir iyimserliğe zemin sağlıyor. Çünkü bu bir diplomasi mesajıydı ve biz de Rusya ile diplomatik görüşmelere hazırız. Bunları sık sık tekrarladık ama aynı zamanda Rus güçlerinin çekildiğini görmedik. Bu durum diplomatik mesajlarla çelişiyor. Rusya'nın çekildiğinin görülmesi lazım. Rusya'nın Ukrayna içinde ve çevresinde yaptıklarını yakından izliyoruz. Gördüğümüz şey, asker sayısının arttığı ve daha fazla askerin yolda olduğu. Saldırı hala mümkün” dedi.

Ayrıca NATO'nun Rusya'ya diyalog çağrısını içeren mektubuna henüz cevap almadıklarını aktaran Stoltenberg, NATO'nun diyalog çağrısını yineleyerek en kötü duruma da hazırlıklı olduklarını, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali halinde ağır bedel ödeyeceğini vurguladı.

Rusya'nın kuvvetlerini hareket halinde tuttuğunu belirten Stoltenberg, Rus tanklarının trenlere yüklendiği görüntülerle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine görüntülerin gerçek bir geri çekilmeye işaret etmeyeceğini dile getirdi.

Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı herhangi bir uyarı süresi vermeden işgal etmeye imkan tanıyacak askeri mevcudiyetini bölgede tutmaya devam ettiğini aktardı.

NATO ÜYELERİ VE AB, UKRAYNA’YI NASIL DESTEKLİYOR?

Avrupa Birliği, Rusya’nın Kırım’ı işgal ettiği 2014 yılından bu yana Ukrayna’yı desteklemek için krediler ve hibeler sağlıyor. AB, 1 Şubat 2022’de, mevcut kriz sırasında ülkeye yardım etmek için yaklaşık 1,2 milyar avro (1,35 milyar dolar) tutarında ek mali yardım sağlayacaklarını duyurdu.

AVRUPALILAR RUSYA’NIN OLASI UKRAYNA İŞGALİ HAKKINDA NE DİYOR?

Avrupa’daki hükümetlerin çatışma konusunda bölündüklerine dair çok fazla konuşma olsa da Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin (ECFR) Ocak 2022 raporuna göre, Avrupa vatandaşları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin, örneğin enerji ve göç açısından Avrupa için bazı ciddi güvenlik sorunlarını gündeme getirebileceğine inanıyor. Ayrıca Avrupa’nın krize yanıt verme görevi olduğuna inanıyorlar. Çoğunluk NATO ve AB müdahalesini destekliyor.

Rusya Federasyonu’nun, işgal ettiği Kırım Yarımadası ve Donbas bölgesi ile Ukrayna sınırı yakınlarında askeri hareketliliği dünyanın gündeminde geniş yer tutuyor. Bu kapsamda, Rusya Federasyonu’nun askeri hareketliliği havadan görüntülendi. Uluslararası kamuoyunun, 110 bini aşkın muharip gücünü Ukrayna sınırlarında konuşlandırdığını ifade ettiği Rus ordusunun, mevcudiyetini artırdığı ve savaş durumuna geçtiği gözlendi. Ukrayna Savunma Bakanlığı 14 Ocak 2022’de Ukrayna’nın sınırı içinde yer alan Rusya yanlısı grupların Donbas’taki Horlivka bölgesine “amonyak dolu konteynerler taşıdığı” ve Ukrayna’nın zehirli madde kullanmakla suçlayacağı yönünde endişe ve savaşa zemin hazırlama üzerine bir bildiri yayımladı. Ukrayna yetkilileri ise, Rus birliklerinin Tambov bölgesine paraşütle iniş yaptığını 99 Rus askerin, teçhizatların ve 3 adet füze sisteminin Donbas’a yerleştirildiğini söyledi. Ardından Rusya, Belarus ile “Birleşik kararlılık” adı verilen ortak tatbikat düzenlemek üzere Rus askerlerini Ukrayna’nın kuzeyine yerleştirdi. Rusya ve Ukrayna geriliminin başlangıcı bu şekilde gelişti. Zelenskıy, Avrupa devletleri ve Türkiye’den yardım çağrılarında bulunurken, Putin olası bir savaş durumunun olmadığını söyleyerek sessizliğini korudu. Hemen ardından Putin, NATO ve Avrupa ülkelerinin güya Rusya Federasyonu sınırlarına geldiğini açıkladı. Uzun bir süredir Ukrayna sınırlarında, Rus askerlerinin sayıları hızla artış gösteriyor. ABD, Birleşik Krallık, Kanada Ukrayna’ya askeri teçhizat ve savunma yardımı yapmaya başladı.

Birleşik Krallık Cumhurbaşkanı Boris Johnson 1 Şubat 2022’de Ukrayna’yı ziyaret etti. Rusya’nın Kıyiv’i işgal etme durumunda yaptırımların hazır olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Johnson, 2015’ten beri Ukrayna’ya verdikleri desteklerini, 22 binden fazla Ukrayna asker eğitimi, 2,2 milyon sterlin değerinde “ ölümcül olmayan” askeri teçhizat gönderdiğini, tanksavar silahlar ve 88 milyon sterlinlik İngiltere fonunu açıkladı. Öte yandan Ukrayna’ya Kanada’dan 120 milyon dolar değerinde savunma yardımı yapılacağı açıklandı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Şubat 2022’de Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’e resmi ziyaret düzenledi. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’nın Kırım dahil olmak üzere toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediklerini ifade etti. Erdoğan, Rusya-Ukrayna geriliminde arabuluculuk yapabileceklerini ifade ederek, Putin ve Zelenskıy’ı Türkiye’ye davet etti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, bu davete olumlu yanıt verdi ancak Putin’in cevabı halen bekleniyor.

Kırım Tatar halkını milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ise, Putin Rusyası’nın Ukrayna sınırlarındaki askeri hareketliliğini değerlendirerek, Putin’in “akılsız” politikalarda bulunduğunu ve Ukrayna’ya savaş açmasının kendisi için sonun başlangıcı olabileceğini ifade etti.

RUSYA-UKRAYNA SINIRINDA KAÇ ASKER VAR?

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nde yayımlanan açık verilere göre 2021 yılı itibarıyla 285 bin civarında silah altında asker bulunuyor. Zelenskıy’ın ilan ettiği asker artırımının ardından Ukrayna ordusunun mevcudu 385 bin askere ulaşmış olacak. Ülkenin ayrıca olası savaş durumunda silah altına alınabilecek 1 milyon yedeği mevcut.

Ukrayna’da yapılan bir değerlendirmeye göre, Rusya’nın bölgedeki kara birliklerinin askeri mevcudu 106 bin, deniz ve hava kuvvetleri olarak da 21 bin mevcudu olduğu açıklandı. Kalıcı olarak ise, 35 bin civarı Rus askeri konuşlandırılmış durumda. Amerika Birleşik Devletleri istihbaratının verilerine göre ise; Rusya, Ukrayna sınırına 110 bin civarı asker konuşlandırdı.