NATO'dan Rusya'ya "sahte referandum" tepkisi

NATO'dan Rusya'ya "sahte referandum" tepkisi

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2022 20:46
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2022 20:46
https://www.qha.com.tr/

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna bölgelerinde sahte referandum düzenlemesine sert tepki gösterdi. Genel Sekreter, seçimlerin hiçbir meşruiyet taşımadığını kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijjya'da sergilediği referandum tiyatrosunun hiçbir meşruiyet taşımadığını ve tanınmayacağını vurguladı. Stoltenberg, "Sahte referandumların hiçbir meşruiyeti yoktur ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırganlık savaşın doğasını değiştirmez. Uluslararası toplum, uluslararası hukukun bu açık ihlalini kınamalı ve Ukrayna'ya desteğini artırmalıdır" ifadelerini kullandı.

DONETSK, LUGANSK, HERSON VE ZAPORİJJYA’DA SÖZDE REFERANDUM

Mart ayından beri Rus işgal güçlerinin kontrolü altında bulunan Herson ve Zaporijjya bölgelerinin Kremlin kontrolündeki sözde yönetimi, Rusya’ya bağlanma ile ilgili “referandum” düzenleyeceklerini açıkladı. Sözde Herson Valisi Volodımır Saldo yaptığı açıklamada, “Herson bölgesinin Rusya’ya bağlanması ile ilgili referandumu 23-27 Eylül tarihleri arasında düzenlemeyi planlıyoruz” dedi. Benzer açıklama Zaporijjya bölgesindeki işbirlikçilerden de yapıldı. Kremlin kontrolündeki sözde Zaporijjya İdaresi üyesi Volodımır Rogov, bölgede sözde referandumun yapılacağını bildirdi.

Böylece Rusya sözde referandumları, yasa dışı oluşturulan sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve işgal altındaki Herson ile Zaporijjy bölgelerinde 23-27 Eylül tarihleri arasında düzenlemeyi planlıyor.