NATO bünyesinde bir grup savunma uzmanına hazırlatılan gelecekteki tehditler ve ittifakın nasıl daha güçlü olacağına dair raporda, kuruluşun devam eden Rus saldırganlığı şartlarına uyum sağlaması gerektiği ifade edildi. Raporda, Rusya’nın büyük ihtimalle 2030 yılına kadar NATO için ana askeri tehdit olarak kalmaya devam edeceği vurgulandı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından görevlendirilen Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere ve eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell eşbaşkanlığındaki bağımsız bir grup uzman, NATO’nun nasıl daha güçlü hale gelebileceği hakkında hazırladıkları 67 sayfalık bir rapor hazırladı. Rapor, dün NATO Kuzey Atlantik Konseyinin dışişleri bakanları düzeyindeki toplantıda sunuldu. Rapora göre, Rusya’nın büyük ihtimal 2030 yılına kadar NATO için ana askeri tehdit olarak kalmaya devam edeceğini belirtildi. Uzmanlara göre tehdit seviyesi açısından Rusya’dan sonra Çin ve uluslararası terörizm geliyor.
RUSYA DİYALOG KURMAK İSTEMİYORRaporda, “NATO’nun yapıcı ortaklık kurma ve Rusya’yı Soğuk Savaş sonrası Avrupa-Atlantik güvenlik mimarisine dahil etme girişimleri reddedildi. 2014’de Rusya Kırım’ı yasa dışı olarak ilhak etti, Ukrayna’nın doğu bölgelerine saldırarak bu bölgeleri işgal etti… İttifaktaki demokratik enstitülere olan inancı baltalamaya yönelik hibrit kampanyalar dahil olmak üzere Rusya’nın bugün de devam eden iddialı politikası ve saldırgan faaliyetleri anlamlı diyalog için kalıcı engellerin hala var olduğunu kanıtladılar. Muhtemelen 2030'a kadar Rusya İttifak için ana askeri tehdit kalmaya devam edecektir.” denildi.
Bunun dışında raporda Çin ve uluslararası terörizmin yarattığı tehditlere dikkat çekildi.