MH17 kazasının yıl dönümü: Kurbanların yakınları Rus yönetimine seslendi

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2019 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2019 12:26
https://www.qha.com.tr/

Malezya Havayollarına MH17 sefer sayılı yolcu uçağının Ukrayna’nın doğusunda düşürülmesinin üzerinden 5 sene geçti.

Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaparken düşen Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı uçak, Rusya yanlısı ayrılıkçıların denetimindeki bölgede düşürülmüştü. Rus yapımı BUK füzesiyle vurulan uçakta bulunan 80'i çocuk olmak üzere 298 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmamıştı.

Faciada hayatını kaybedenlerin yakınları, MH17 sefer sayılı uçağının düşürülmesinin 5. yıl dönümü dolayısıyla açıklama yayımlayarak; Rus yönetimini facia ile ilgili yalan, iftira yaymayı sonlandırmaya ve kendi sorumluluğunu üstlenmeye çağırdı.

"RUSYA YÖNETİMİ GERÇEĞİ GİZLEMEK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR"

Açıklamada, “Beş yıl önce yakınlarımız eve gitmek için Amsterdam’da uçağa bindi. Ancak yolculukları uzun sürmedi; seyahat ettikleri uçak Rusya Silahlı Kuvvetleri 53. Hava Savunma Tugay Birliğinin füzesiyle vuruldu. Acımasız ve düşüncesiz eylem sevdiklerimizin hayatlarını aldı.” denildi.

Rusya’nın kasıtlı olarak kazayla ilgili özellikle sosyal medyada sahte ve çelişkili bilgiler yaydığı belirtilen açıklamada, “Rusya yönetimi gerçeği gizlemek veya daha kötüsü gerçeğin hiçbir zaman bulunamayacağı fikrini oluşturmak için elinden gelen her şeyi yaptı. Biz, kaza kurbanlarının yakınları bu eylemleri endişe verici ve hakaret edici buluyoruz… Komuta dahil olmak üzere, söz konusu suçu işleyen herkesin cezalandırılmasını, isimlerinin ve eylemlerinin tarihte kalması için onların isimlerinin açıklanmasını istiyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

JIT: UÇAK RUS FÜZESİ TARAFINDAN VURULDU

Bilindiği gibi, Ukrayna, Hollanda, Avusturya, Belçika ve Malezya’dan temsilciler, 20 Eylül’de MH17 uçağı faciasının soruşturulması konusunda iş birliği anlaşması imzalamıştı.

Uluslararası Ortak Soruşturma Ekibi (JIT), 2014’te Ukrayna’da düşürülen sözkonusu uçağın, Rus ordusuna ait bir füze tarafından vurulduğunu tespit etmişti.

JIT, füzenin Kursk’ta bulunan Rusya Silahlı Kuvvetleri 53. Hava Savunma Tugay Birliğine ait olduğunu da belirtmişti.

Ancak Rusya’dan halen uçağın düşürülmesini soruşturma konusunda herhangi bir adım atılmadı.