MH17 faciası: BUK füze sistemini taşıyan teröristin ismi belli oldu

MH17 faciası: BUK füze sistemini taşıyan teröristin ismi belli oldu

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2019 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2019 15:04
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’nın Donbas bölgesinde beş yıl önce Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçağını vuran BUK füze sisteminin taşınması ile ilişkili bir bölücü teröristin ismi belli oldu. Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından 17 Temmuz 2019 tarihinde tutuklanan bölücü teröristin isminin Dmitriy Kupriyan olduğu öğrenildi.

Ukrainskiye Novosti haber ajansının hazırladığı habere göre, Kupriyan teröristlerin kurduğu sözde Donetsk Halk Cumhuriyetinin sözde “Savunma Bakanı” İgor Strelkov’un (Girkin) en yakın dostuydu. Bilindiği gibi Hollanda, İgor Strelkov’a MH 17 davası çerçevesinde suçlama yöneltmişti.

Strelkov’un talimatı üzerine Kupriyan teröristlere ihtiyaç duyduğu silahları sağlıyordu. 14 Temmuz 2014'te, MH 17 uçağının düşürülmesinden 3 gün önce, Kupriyan bir iş adamının araç taşıyıcısına el koymuştu, daha sonra bu araçla Buk füze sistemi taşınmıştı.

2014 yılında Kupriyan, Donbas’tan Rusya’ya taşınmıştı fakat 2015'te emekli maaşını almak için Ukrayna’ya geldiği sırada gözaltına alınmıştı. Daha sonra Kupriyan terör örgütüne yardım etmek suçundan suçlu bulundarak 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 20 Haziran 2019’da hapis cezası sona eren Kupriyan serbest bırakılmıştı. 17 Temmuz 2019 tarihinde düzenlenen basın toplantısında SBU Ana Soruşturma Daire Başkanı Yardımcısı Vitaliy Mayakov, MH 17 sefer sayılı uçağı vuran BUK füze sistemini taşıyan aracı kullanan şahsın gözaltına alındığını açıklamıştı.

MH17 FACİASI

Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaparken düşen Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı uçak, 17 Temmuz 2014 tarihinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların denetimindeki bölgede düşürülmüştü. Rus yapımı BUK füzesiyle vurulan uçakta bulunan 80’i çocuk olmak üzere 298 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmamıştı.

JIT: UÇAK RUS FÜZESİ TARAFINDAN VURULDU

Bilindiği gibi Ukrayna, Hollanda, Avusturya, Belçika ve Malezya’dan temsilciler, 20 Eylül’de MH17 uçağı faciasının soruşturulması konusunda iş birliği anlaşması imzalamıştı.

Uluslararası Ortak Soruşturma Ekibi (JIT), 2014’te Ukrayna’da düşürülen sözkonusu uçağın, Rus ordusuna ait bir füze tarafından vurulduğunu tespit etmişti.

JIT, füzenin Kursk’ta bulunan Rusya Silahlı Kuvvetleri 53. Hava Savunma Tugay Birliğine ait olduğunu da belirtmişti.

Ancak Rusya’dan halen uçağın düşürülmesini soruşturma konusunda herhangi bir adım atılmadı.