MATÜSİTEB'den, Kuzey Makedonya’daki kritik nüfus sayımı öncesi çalıştay

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) "Kuzey Makedonya Türkleri Sayım Değerlendirme Çalıştayı" düzenledi. Çalıştayda, nüfus sayımı sonuçlarının Kuzey Makedonya’daki Türk varlığı açısından önemi değerlendirildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2021 14:23
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2021 14:23
https://www.qha.com.tr/

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) "Kuzey Makedonya Türkleri Sayım Değerlendirme Çalıştayı" düzenledi. Çalıştayda, nüfus sayımı sonuçlarının Kuzey Makedonya’daki Türk varlığı açısından önemi değerlendirildi.

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te dün, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından ülkede Nisan ayında gerçekleştirilecek nüfus sayımı konusunun değerlendirildiği bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayda, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök ve MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin’in yanı sıra; Kuzey Makedonya’daki Türk siyasi parti başkanları, bakan yardımcıları, milletvekilleri, ülkedeki Türk ve yerel kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve diğer davetliler yer aldı.

MATÜSİTEB BAŞKANI EMİN: HAYATİ ÖNEME SAHİP

MATÜSİTEB Başkanı Emin Nisan ayındaki nüfus sayımının sayımın Kuzey Makedonya Türklerinin lehine hayırlı sonuçlar vermesini dileyerek, sayımın Kuzey Makedonya Türkleri için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Çalıştay kapsamında Kuzey Makedonya Türkleri Milli Sayım Koordinasyon Kurulu kurulmasına karar verildi ve 15 maddelik sonuç bildirgesi yayımlandı.

"TÜRK MİLLETİNİN KUZEY MAKEDONYA'DAKİ VARLIĞININ EN ÖNEMLİ GÖSTERGESİ OLACAK"

Bildirgede, "Nüfus sayımı, Türk milletinin Kuzey Makedonya’daki varlığının en önemli göstergesi olacaktır. Ohri Çerçeve Anlaşması gereğince milletlerin hakça temsil edilmesinde ve pozitif ayrımcılığın geliştirilmesinde sayımların önemi büyüktür. Nüfus sayımı, Kuzey Makedonya’nın kurucu unsur olan Türk milletinin tapusu sayılmaktadır. Kuzey Makedonya Türk milleti olarak ortak milli bir duruş sergilememiz mecburidir." ifadelerine yer verildi.

Nüfus sayımının kamu kurumlarında ve yerel idarelerde istihdam ve temsiliyet oranının artmasına zemin hazırlayacağının altı çizilen bildirgede, "Nüfus sayımı neticeleri, Türkçenin, ülkedeki diğer dillerle birlikte tüm Kuzey Makedonya’da resmiyetinin ve kullanımının sağlanmasına ön ayak olacaktır. Başkalarının üzerimizde planladıkları asimilasyon ve inkar politikalarını müsaade edilmeyecektir." ifadeleri kullanıldı.

"BÜYÜK MORAL VE KATKI SAĞLAYACAK"

Ayrıca, "Nüfus sayımı neticeleri kültür ve tarihi mirasımızın korunmasına katkı sağlayacaktır. Milli bayrağımızın yerel çapta daha çok belediyelerde dalgalanmasına vesile olacaktır. Nüfus sayımı, başta Balkan Türk varlığına, Ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk dünyasına büyük moral ve katkı sağlayacaktır." ifadelerine yer verildi.