Letonya'dan Ukrayna için Bayraktar kampanyası

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2022 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2022 15:36
https://www.qha.com.tr/

Letonya'daki hayır kurumu Ziedot, Ukrayna ordusuna Türk yapımı Bayraktar TB2 SİHA bağışlamak için kampanya başlattı.

Dünyanın pek çok ülkesi Rusya’nın işgal saldırılarına maruz kalan Ukrayna halkını desteklemek amacıyla bağış kampanyaları düzenleniyor. Türk yapımı Bayraktar TB2, Ukrayna'nın Rus saldırıları karşısında etkili bir savunma gerçekleştirmesini sağlıyor. Litvanya, Polonya, Norveç ve Kanada’dan sonra Letonya'da da Bayraktar TB2 için bağış kampanyası başlatıldı.

16 Ağustos Salı günü başlayan kampanya kapsamında 5 milyon euro toplanması hedefleniyor. Sabah saatlerinde başlayan etkinlikte, henüz ilk gün dolmadan yüz bin eurodan fazla bağışta bulunuldu.

Bağış kampanyasını başlatan müzisyenlerden Ralfs Eilands, her Letonya vatandaşının Ukrayna'ya desteğini kanıtlama fırsatı olduğunu söyleyerek "Ukraynalıların Rus işgalcilere 'merhaba' demesine yardım edin." dedi.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI ALTINCI AYINDA

Yayılmacı emelleriyle hareket eden işgalci Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşta dördüncü ayında. İşgalci Rus ordusu, haksız savaşını sürdürürken Ukrayna ordusu işgal karşısında mücadelesine devam ediyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Rusya, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza atıyor. İşgalci Rus birlikleri yalnızca Buça kentinde 410 sivili katletti. İşgalciler Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep oldu. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor.  Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ile ABD Başkanı Joe Biden ve pek çok lider Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.

Başlattığı savaş yüzünden işgalci Rusya’ya, birçok Avrupa ülkesi yaptırım uyguluyor. Rus ordusu savaşın 4’üncü ayında Ukrayna’daki kritik altyapı tesislerini, havaalanlarını, sivil yerleşim birimlerini bombalıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) verilerine göre, Rusya’nın saldırıları nedeniyle 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin açıklamasına göre, Ukrayna’da her gün 2 çocuk hayatını kaybediyor ve 4 çocuk yaralanıyor.