Kuzey Makedonya'nın Avrupa Atlantik süreci Üsküp’te masaya yatırıldı

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2019 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 16:17
https://www.qha.com.tr/

Strateji ve Kalkınma Enstitüsü (ISD), tarafından bir toplantı düzenlenerek Kuzey Makedonya’nın Avrupa Atlantik süreci doğrultusunda ileriye dönük olarak oluşabilecek avantajları ve dezavantajları masaya yatırıldı. Toplantıda sürecin, oluşabilecek avantajları ve dezavantajlarının politik ve reel sektör düzeyinde etkileri tartışıldı.

Toplantıya Başbakan Zoran Zaev, Devlet Bakanları Zoran Şapuriç ve Elvin Hasan, TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) Kuzey Makedonya Program Koordinatör Aytekin Ayden, ISD Başkanı Tuna Eyüp Kahveci, Boşnak Demokratik Birliği Başkanı Münir Kolaşinac, bilim adamları, iş adamları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda katılımcı katıldı.

http://qha.com.tr/haberler/nato-dan-balkan-hamlesi-kuzey-makedonya-da-kritik-tatbikat/21855/

Yuvarlak masa toplantısının açılışı ISD Başkanı Tuna Eyüp Kahveci yaptı. Kahveci, yaptığı konuşmada “ISD olarak biz öncelikle Kuzey Makedonya ve bölgenin ilerlemesi ve gelişmesi için politik, ekonomik ve sosyal alanlarda araştırmalar yapıyoruz. Bugünkü toplantımız da bu çalışmalarımızdan bir tanesi. Bugünkü programımızın sonunda oluşacak olan sonuçları rapor haline getirip daha sonra basın, hükümet ve ilgili kurumlarla paylaşacağız” dedi. Programın birinci kısmında Avrupa Atlantik süreciyle ilgili Başbakan Zoran Zaev konuşma yaptı.

‘KUZEY MAKEDONYA’NIN GELİŞİMİ İÇİN ARAŞTIRMALAR YAPIYORUZ’

Yuvarlak masa toplantısının açılışı ISD Başkanı Tuna Eyüp Kahveci yaptı. Kahveci, yaptığı konuşmada “ISD olarak biz öncelikle Kuzey Makedonya ve bölgenin ilerlemesi ve gelişmesi için politik, ekonomik ve sosyal alanlarda araştırmalar yapıyoruz. Bugünkü toplantımız da bu çalışmalarımızdan bir tanesi. Bugünkü programımızın sonunda oluşacak olan sonuçları rapor haline getirip daha sonra basın, hükûmet ve ilgili kurumlarla paylaşacağız” dedi. Programın birinci kısmında Avrupa Atlantik süreciyle ilgili Başbakan Zoran Zaev konuşma yaptı.

‘AVRUPA ATLANTİK ENTEGRASYONU İSTİKRAR VE GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAK’

Başbakan Zaev yaptığı konuşmada Kuzey Makedonya’nın NATO üyeliği ülkedeki ekonominin kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Zaev, ayrıca Estonya ve Litvanya’yı örnek göstererek, bu ülkelerde NATO’ya üye olduktan sonra GYSH’nin ve doğrudan dış yatırımlarda ciddi artışlar yaşandığını ifade etti.

http://qha.com.tr/haberler/kuzey-makedonya-ilk-kez-nato-toplantisina-katilacak/14689/

Zaev konuşmasının devamında “Avrupa Atlantik entegrasyon süreci istikrar ve güvenliği sağlayacaktır. Bu nedenle NATO’nun 30’uncu üyesi olarak bizler de demokrasi, özgürlük, serbest ticaret ekonomisi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü üçün çaba sarf edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Programın ikinci aşamasında Kuzey Makedonya’da yatırımları bulunan iş adamları, Avrupa Atlantik sürecini reel sektör perspektifinden değerlendirdi.

Basına kapalı devam eden toplantıda Halkbank Makedonya Genel Müdürü Bilal Sucubaşı, iş adamları Eser Cevahir, Umut Utkan ve Kuzey Makedonya Ticaret Odası Başkanı Zoran Yovanovski de konuşma yaptı.