KTMM üyeleri, Letonya Büyükelçisi görüşmesi: Letonya, Kırım'daki durumu dikkatle izliyor

KTMM üyeleri, Letonya Büyükelçisi görüşmesi: Letonya, Kırım'daki durumu dikkatle izliyor

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2020 20:05
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2020 20:05
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyeleri, Letonya’nın Kıyiv Büyükelçisi Juris Poikans ile bir araya geldi. Görüşme sırasında Kırım’ın işgalden kurtarılması, yarımadadaki insan hakları ihlalleri, Letonya Cumhurbaşkanının Ukrayna’ya düzenlemeye planladığı ziyareti ele alındı.

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, KTMM Başkanı Refat Çubarov,  KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, KTMM üyeleri Riza Şevkiyev ve Gayana Yüksel, Letonya'nın Kıyiv Büyükelçisi ile Kırım'daki insan hakları ihlallerini müzakere etti. Büyükelçi Poikans, uluslararası platformlarda Kırım Tatarlarını desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.

LETONYA BÜYÜKELÇİSİ: LETONYA, KIRIM'DAKİ DURUMU DİKKATLE İZLİYOR

Görüşme hakkında açıklamalarda bulunan Büyükelçi Poikans, ülkesinin Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımama politikasının değişmediğini vurgulayarak; Letonya’nın işgal edilen Kırım’daki durumu dikkatle izlediğini kaydetti. Büyükelçi, KTMM temsilcileriyle daha önce de birçok kez bir araya geldiklerini belirterek, ülkesinin topraklarının işgali, halkın sürgünü gibi Ukrayna’nın problemlerini çok iyi anladığını çünkü Letonya'nın da geçen yüzyılda aynı olayları yaşadığını kaydetti.

Letonya Parlamentosunun, dünyada 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıyan ilk parlamento olduğunu hatırlatan Büyükelçi, işbirliğini derinleştirmek için Letonya Parlamentosunda Kırım Tatar günlerinin düzenlenmesinin planlandığını kaydetti.

İlgili haber: Letonya Parlamentosu 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdı

BÜYÜKELÇİ: KIRIM’IN İŞGALDEN KURTARILMASINI DESTEKLİYORUZ

Letonya’nın işgal edilen Kırım sorununun tartışılacağı uluslararası platformun kurulması sürecini yakından takip ettiğini ifade eden Poikans, "Anladığımız kadarıyla Kırım platformu, şu anda kurulma aşamasında. Biz tabii ki her zaman Ukrayna’ya ait Kırım’a destek veriyorduk, Kırım’ın işgalden kurtarılmasını da destekliyoruz ve bu konu ile ilgilenecek bir platform kurulursa Letonya onun mutlaka çalışmalarına katılacaktır." dedi.

KTMM Başkanı Çubarov'da görüşmeye ilişkin bir dizi açıklamada bulundu. Çubarov, Letonya’nın Kıyiv Büyükelçiliği ile KTMM’nin yakın temasta olduğunu belirterek, "Bugünkü görüşmemizde, Kırım, Kırım Tatar halkının haklarının korunması, insan hakları, siyasi tutsaklar, Donbas konuları ele alındı. Belarus’taki durumu da ele aldık. Bu durum doğrudan hem Letonya, hem de Ukrayna dolayısıyla da Kırım ve Kırım Tatarlarıyla ilgili. İşbirliğimizi derinleştirme konusu ile bağlantılı birkaç konuyu görüştük. Şimdi de tüm konuşmalarımızı uygulamak için çalışmaya başlayacağız." dedi.

ÇUBAROV: BALTIK ÜLKELERİ UKRAYNA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Çubarov ayrıca Baltık ülkelerinin Avrupa'nın istikrarını destekleme ve Ukrayna’ya verilen destek konusundaki önemli bir rolü olduğunu vurguladı.

Letonya Büyükelçisi de, Orta Avrupa ülkelerinin Ukrayna ile dayanışma halinde olmasının çok önemli olduğunu belirterek, "Avrupa’da Ukrayna’daki duruma olan yaklaşımların farklı olduğu anlarda, Baltık ülkeleri ve Polonya’nın rolü çok önemli. Ayrıca Belarus’taki durumun çözülmesini umuyoruz. Bizim ve Ukrayna için Belarus çok önemli bir ülke. Umarım, Belarus’taki siyasi kriz Belarus halkının çıkarları doğrultusunda çözülür." diye kaydetti.

“İŞGALDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINA TAŞINAN KIRIM ÜNİVERSİTELERİYLE İŞ BİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ”

Görüşmeden sonra Kırım Haber Ajansına konuşan Büyükelçi Poikans, Rus işgalinden sonra Ukrayna ana karasına taşınmak zorunda kalan üniversiteler konusuna değinirken, bu kurumların Letonya üniversiteleriyle iş birliği yapma imkanı olduğunu kaydetti. Büyükelçi, "Ukrayna üniversiteleriyle yoğun iş birliği yapıyoruz. İlk olarak, profesörler arasında değişim programı uygulamaya, ortak akademik çalışmaların yapılmasını düşünüyoruz… Ayrıca biliyorsunuz Ukrayna Erasmus Programının (AB’nin eğitim programı) bir parçası. Tabii ki Kırım’dan Ukrayna ana karasına taşınan üniversiteleriyle iş birliği yapma konusuyla ilgileniyoruz… Gençlerimizin iş birliği ve arkadaşlık yapması çok önemli bu yüzden üniversiteler arasındaki işbirliğe çok önem veriyoruz.” dedi.

"HANGİ GÖREVDE OLURSAM OLAYIM KIRIM TATARLARINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİM"

Juris Poikans'ın görev süresi yakın zamanda sona eriyor. Ancak Büyükelçi, en azından sonbaharda düzenlenmesi planlanan Letonya Cumhurbaşkanının ziyaretine kadar Ukrayna’ya kalmaya devam edeceğini belirterek, "Bu sene misyonum sona eriyor fakat şimdilik Ukrayna’yı terk etmiyorum. Hangi görevde olursam olayım Ukrayna, Kırım ve Kırım Tatarlarına destek vermeye devam edeceğim. Benden sonraki Büyükelçi de bu geleneği sürdürecek. Şu an Büyükelçiliğimiz Letonya Cumhurbaşkanının Ukrayna ziyareti üzerinde çalışıyor. Umarım bu ziyareti ekim ayında organize etmeyi başarırız.” diye vurguladı.