KTMM'den uluslararası topluma "Rusya terörist bir ülke olarak kabul edilsin" çağrısı!

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2022 14:46
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2022 14:46
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı geniş çaplı saldırı başlatan Rus ordusunun beş gündür Ukrayna yerleşim yerlerini, havalimanlarını bombaladığını, evleri, alt yapıyı yok ettiğini ve sivilleri öldürdüğünü vurgulayarak uluslararası toplumu Rusya Federasyonu’nu terörist ülke, Rus yönetimini ise uluslararası suçlu olarak kabul etmeye davet etti.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), bugün yayımladığı açıklamada, uluslararası topluma, "Rusya Federasyonu’nu terörist ülke, Rus yönetimini ise uluslararası suçlu olarak kabul etme" çağrısında bulundu. KTMM, Ukrayna’nın tüm bölgelerinin saldırı altında kaldığını belirterek, “Şehirlerin bombardımanı sırasında çoklu roketatar ve balistik füzeler kullanılıyor.” diye kaydetti. KTMM'nin söz konusu açıklamasında, Rus ordusunun beş gündür Ukrayna yerleşim yerlerini, havalimanlarını bombaladığı, evleri, alt yapıyı yok ettiği ve sivilleri öldürdüğü vurgulanırken şu ifadelere yer verildi:

Uluslararası toplumunun gözleri önünde Putin rejimi, barışçıl demokratik Ukrayna’da, gerçek bir insani felakete yol açtı. Aynı zamanda, Ukrayna anakarasının genişletilmiş işgali için Rusya Federasyonu, 2014 yılında işgal ettiği Ukrayna bölgelerini (Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kenti ile Donbas bölgeleri) kullanıyor. Putin'in Rusyası'nın artan saldırganlığının yol açtığı tüm kayıplara ve acılara rağmen, Ukrayna siyasi ulusu bu günlerde kilitlendi ve Rus işgaline karşı aşılmaz bir duvar haline geldi. Kırım Tatarları da farklı milletlerin temsilcileriyle birlikte, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri saflarında ve bölge savunma birliklerinde vatandaşlık görevlerini yerine getiriyorlar. Ukrayna toplumunun cesaretine, yiğitliğine, özverililiğine ve vatanseverliğine hayranız.” 

RUS SALDIRILARINDAN ZARAR GÖRENLERE DESTEK VERMEK İÇİN KOORDİNASYON OLUŞTURULDU

Savaş nedeniyle KTMM’nin çalışmalarını halkın yeni ihtiyaçlarına göre yeniden biçimlendirdiği belirtilirken, Lviv’de KTMM Koordinasyon Merkezinin oluşturulduğu aktarıldı. Koordinasyon Merkezinin, saldırıya uğrayan yerleşim yerlerinden ülkenin batı bölgelerine gelen Ukrayna vatandaşları kadın, çocuk ve yaşlılara yardım sağladığı bildirildi. Ayrıca KTMM’nin, Polonya, Romanya ve Türkiye'deki Kırım Tatar örgütlerinin liderleriyle birlikte, bu ülkelerdeki Kırım Tatar sığınmacılara gerekli yardımın sağlanması için eylemleri koordine ettiği ifade edildi.

"UKRAYNA ÜZERİNDEKİ HAVA SAHASI KAPATILSIN"

Uyguladığı tüm eylemlerinin yine de Rusya’nın başlattığı savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan birçok insanın yaşadığı acıyı durduramayacağını belirten KTMM, Ukrayna’ya destek veren herkese teşekkür ederek şu ifadelere yer verdi:

“KTMM, uluslararası toplumu Rusya Federasyonu'nu terörist ülke, askeri siyasi yönetimini ise uluslararası suçlu olarak kabul etmeye çağırıyor.KTMM; NATO, ABD ve AB'ye Ukrayna üzerindeki hava sahasını kapatmaya ve Rusya'dan gelen petrol kaynaklarına tam bir ambargo uygulamaya çağırıyor.Dinleri İslam olan Kırım Tatar halkının temsilci organı olan KTMM, İslam İşbirliği Teşkilatı üye devletlerinin yönetimlerini, Rusya ile ve bu terör devletini yöneten savaş suçlularıyla ile her türlü iş birliğini durdurmaya çağırıyor.KTMM, Türk Devletleri Örgütü üye devletlerinin liderlerini, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını kınamaya ve suçlu Putin'den Ukrayna'ya karşı düşmanlıklarını derhal durdurmasını ayrıca Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kenti dahil olmak üzere işgal altında bulunan Ukrayna topraklarından geri çekilmesini talep etmeye çağırıyor.KTMM, Ukrayna Parlamentosunun, Putin rejiminin Ukrayna, Gürcistan ve diğer devletlere karşı işlediği suçları incelenmesi için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından bir mahkemenin oluşturması teklifine destek veriyor.KTMM, Ukrayna topraklarına giren her Rus ordusu askerine, derhal silahını bırakmasını ve Ukraynalı yetkililere teslim olmasını teklif ediyor.