Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Damka: Türkiye'nin Balkanlardaki rolü çok önemli

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Damka: Türkiye'nin Balkanlardaki rolü çok önemli

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2023 03:47
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2023 03:47
https://www.qha.com.tr/

Ömer Cihad KAYA QHA Ankara

Üç gün süren Antalya Diplomasi Forumu, dünyada dış politika gündemini belirleyen bir platform haline geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun bugün basın bildirisinde bildirdiğine göre, foruma 11 devlet ve hükümet başkanı ile 45 dışişleri ve bakan seviyesinde konuk katıldı. Yapılan oturumlar, paneller ve ikili görüşmelerde küresel ve bölgesel meseleler yenilikçi diplomasi temasıyla ele alındı. Foruma katılan Kosova Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Türkiye-Kosova ilişkilerini ve forum çerçevesindeki düşüncelerini Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi. Kosovalı Türk siyasetçi Damka, forumun Türkiye'nin ülkeler arasındaki ilişkilerde diplomasiyi öne çıkarması ve etkili rolü hakkında açıklamalarda bulunurken; demeçlerinde Kırım Tatarlarına da destek verdi.

Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek Mahallesi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde yapılan Antalya Diplomasi Forumu, dünyanın birçok ülkesinden siyasetçi, bürokrat, uzman, akademisyen, gazeteci, öğrenci ve sivil toplum kuruluşlarından misafiri ağırladı. Koronavirüs salgınının ardından yapılan ilk uluslararası toplantı olan forumda, 18-19 Haziran 2021 tarihlerindeki oturumlarda birçok konu ele alındı. Diplomasinin kalbinin attığı ve dünyadaki her beş ülkeden birinin dışişleri bakanının katılım gösterdiği forumda, Afrika’dan Balkanlara, Avrupa’dan Asya’ya kadar Türkiye’nin dış politikada iş birliği sürecinde olduğu ülkelerden gelen yetkililer, küresel ve bölgesel sorunlara yönelik görüşlerini ifade etti ve fikir alışverişinde bulundu. Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, Antalya Diplomasi Forumu'nda Kırım Haber Ajansına özel açıklamalarda bulundu. Damka, Antalya Diplomasi Forumu'nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başta olmak üzere birçok ikili görüşme düzenledi ve oturumlarda söz aldı.

"FORUM, TÜRKİYE'NİN ÜLKELER ARASINDAKİ İLİŞKİLERDEKİ ETKİN ROLÜNÜN ÖNEMİNİ ORTAYA KOYDU"

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka

Dünyanın global bir dünyaya doğru ilerlediğini ve özellikle pandemi koşullarının karşılıklı dayanışmayı daha da önemli kıldığını ifade eden Damka, Kırım Haber Ajansına şunları söyledi:

"Antalya'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun önderliğinde yapılan önemli bir etkinlik gerçekleşti. Burada bu forumun birincisi düzenlendi. Gerçekten geniş katılımlı olan ve çok fazla ülkeden cumhurbaşkanları, dışişleri bakanları ve bakanları katıldığı bir organizasyon oldu. Organizasyondaki asıl amaç, ülkeler arasındaki diplomasinin önemini ortaya koymaktır. Katılan ülkeler arasında işbirliğini geliştirmektir. Yine bu forum sayesinde, Türkiye'nin ülkeler arasında oynayacağı rollerin önemini bir kere daha ortaya konuldu. Eminim ki, panellerdeki konuşmalar neticesinde belirli yol haritaları çizilecektir. İnanıyorum ki, bu yol haritaları sayesinde dünya daha güzel ve yaşanabilir bir yer haline gelecektir.

Dünya artık gerçekten global bir dünya oldu. Herkesin bir arada yaşamasının gerekliliğini yaşadığımız pandemi süreci bir kez daha ortaya koydu. Daha paylaşımcı bir siyaset umarım uygulanmaya başlanacaktır. Özellikle, büyük devletlerin, sermayeyi yöneten ülkelerin bunu uygulaması gerekmektedir. Umarım bu diplomasi forumunun bu yönde de bir yararı olacaktır.

(Mevlüt Çavuşoğlu ve Fikrim Damka) "TÜRKİYE'NİN BALKANLARDAKİ ROLÜ ÇOK ÖNEMLİ"

Kosova Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Türkiye'nin Balkan siyasetindeki önemine dikkat çekerek, "Türkiye'nin Balkanlardaki rolü ve önemi çok büyük. Bugün Bulgaristan Parlamentosu'nda 25-30'a yakın Türk milletvekili mevcut. Kosova, Kuzey Makedonya, Batı Trakya'da da benzer bir şekilde Türk vekiller yer alıyor. Bu vekillerin kendi ülke parlamentolarında, Türkiye ile bağlarını iyi değerlendirmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti parlamento içerisindeki bu havayla, Balkanlardaki gerçek barışı tesis etmek adım atması gerekiyor. Bu forumlar sayesinde kurulan dostlukların, somut adımlara dönüşmesi önemlidir. Parlamenterlerin diplomasi de daha etkin rol alması gerekiyor. Ben paneldeki konuşmamda, Kosova-Sırbistan arasındaki diyalog sürecinde Sırp milletvekillerinin rolüne dikkat çektim. Keza, Sırbistan Parlamentosu'ndaki Boşnak ve Arnavut vekillerin de aynı rolü üstlenmeleri gerekir." dedi.

 "İNŞALLAH, KIRIM TATARLARI EN YAKIN ZAMANDA HÜRRİYETLERİNE KAVUŞACAKTIR"

Damka, bir Kosova Türk toplum lideri olarak Kırım Tatar halkının her zaman yanında olduğunu ifade ederek, Kırım'daki Rus işgalini hatırlattı ve şu ifadeleri kullandı:

"Bizler coğrafi olarak uzağız ama gönüllerimiz bir. Oradaki kardeşlerimize selam olsun. Oradaki kardeşlerimizin her zaman arkasında olduğumuzu bir (Kosova) Türk partisi genel başkanı ve bir Türk toplum lideri olarak söylüyorum. Her zaman yanlarında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. İnşallah, Kırım Tatarları en yakın zamanda (Rus işgaline son vererek) hürriyetine kavuşacaktır."