Kosova Başbakanı Haradinaj'dan Kosova Türklerinin Milli Bayramı için kabul töreni

"Kosova Türklerinin Milli Bayramı" vesilesiyle Kosova hükûmeti tarafından 23 Nisan 2019 tarihinde Kosova Türklerinin temsilcileri için bir kabul töreni düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2019 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 17:19
https://www.qha.com.tr/
http://qha.com.tr/haberler/23-nisan-kosova-turkleri-cocuk-konseri-buyuk-begeni-topladi/24035/

"Kosova Türklerinin Milli Bayramı" vesilesiyle Kosova hükûmeti tarafından 23 Nisan 2019 tarihinde Kosova Türklerinin temsilcileri için bir kabul töreni düzenledi.

Kabulde konuşma gerçekleştiren Başbakan Ramush Haradinaj, Türk toplumunun Milli Bayram gününü birlikte paylaşmaktan gurur duyduğunu belirterek Türkiye’nin Kosova’ya devamlı desteği için de teşekkür etti. Konuşmasında Türkiye’nin Kosova bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden olduğunu hatırlattı.

Haradinaj konuşmasında, “Bugün Kosova’da olduğu gibi aynı zamanda Türkiye’de de bu milli bayramın kutlanmasında birlikte olmaktan gurur duyuyorum. Türkiye ile var olan çok iyi ilişkilerimizin kaydedilmesi, Türk toplumunun hakları ve ülkede Türk toplumunun karar almadaki rolünden söz etmek için bu iyi bir fırsattır. Türk devletine sürekli desteği için teşekkür ediyorum. Türkiye, Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerden biridir. Kosova’da topluluklar konularının muamele görmesinde her gün angaje oluyoruz. Bu günü birlikte paylaştığımız için teşekkür ediyorum” dedi.

TÜRK DIŞİŞLERİ BAKANI YARDIMCISI KAYMAKÇI DA TÖRENE KATILDI

Türkiye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faruk Kaymakçı'nın da hazır bulunduğu törende Kaymakçı, Kosova hükûmetine teşekkür ederek toplulukların desteklenmesinde Kosova’nın iyi bir örnek olduğunu söyledi.

Kosova Türklerini Kosova ve Türkiye arasında çok sağlam bir köprü olarak gördüklerini söyleyen Kaymakçı, "Kosova aslında kendisini oluşturan yapılardan biri olan Türk toplumu için böyle bir gün ilan ederek ve bu günü kutlayarak, Avrupa’da coğrafi olarak küçük bir ülke de olsa çok büyük bir örnek sergiliyor, bizim de Avrupa ve Avrupa Birliğinde görmek istediğimiz budur. Mensubiyeti, dini ne olursa olsun tüm toplumların birlikte huzur içinde yaşayabilmesi Kosova bunun çok iyi örneğidir. Kosova’nın bayrağındaki altı yıldız Kosova’nın temel taşlarını yansıtıyor ve o altı yıldızın hepsini burada kardeşlik, huzur ve dostluk içinde görmekten biz memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Yardımcısı, Kosova’nın tüm ülkelerce tanınması için ve uluslararası örgütlere üyeliği için elden gelen tüm desteğin sağlanacağını da ifade etti.

http://qha.com.tr/haberler/milli-savunma-bakani-akar-kosova-da-kosova-ordusu-kararini-destekliyorum/16345/

Kosova Güvenlik Gücünün (KGG) orduya dönüştürülmesini Türkiye’nin de desteklediğini söyleyen Kaymakçı, Kosova ile birlikte FETÖ, PKK, DAEŞ gibi muhtelif terör örgütlerine karşı ortak mücadele etmenin barış ve huzur için çok önemli olduğunu vurguladı.

Törende Türkiye'nin Kosova Büyükelçisi Çağrı Sakar, yabancı büyükelçiler, bakanlar, Türk toplumu temsilcileri ve diğer davetliler de hazır bulundu.

KOSOVALI TÜRK SİYASİLERDEN AÇIKLAMALAR

Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, kabul esnasında gerçekleştirdiği konuşmada 23 Nisan'ın birlik ve beraberliğin, aynı zamanda Kosova'ya ve topluma duydukları sevdanın inşa edildiği gün olduğunu söyledi. O da bu tarihin Kosova ile Türkiye ilişkileri için bir anlam taşıdığını belirtti.

Kosovalı Bakan Yağcılar, bu özel günde uluslararası topluma, Avrupa Birliğine, ABD'ye ve Türkiye'ye hem Kosova’nın kalkınmasına hem de Türk toplumunun Kosova’daki rolleriyle ilgili desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Kosova Meclisinden Türk milletvekili Müfera Şinik ise törendeki konuşmasında hükûmet tarafından Türk toplumuna sunulan desteklerden bahsederken Kosova’da topluluklara hükûmet tarafından ayrılan fonların 2018'de 1 milyon 800 bin Euro iken 2019'da 2 milyon 500 Euro'ya çıkarıldığını vurguladı. Mamuşa Belediyesine sel felaketinden sonra büyük desteklerin sağlandığını, bu fonlar sayesinde evsizler için evlerin yapıldığını ve sivil toplum kuruluşlarının projelerinin desteklendiğini belirterek kültür merkezlerinin de yapımına devam edileceğini kaydetti.

http://qha.com.tr/haberler/kosova-23-nisan-kosova-turkleri-milli-bayrami-coskusuna-hazirlaniyor/21850/ KOSOVA CUMHURBAŞKANI THAÇİ, KOSOVA TÜRKLERİNİN KATKILARINI TAKDİR ETTİ

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, "23 Nisan Kosova Türklerinin Milli Bayramı" vesilesiyle sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamasında, Kosova Türklerinin devlet inşaatının tüm aşamalarındaki daimi katkısına işaret ederek, kurumların güçlendirilmesindeki desteklerinden, beraberce yaşamaktan ve Kosova devletine olan güvenlerinden dolayı şükranlarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Thaçi mesajında, “Türk toplumunun Kosova’ya entegrasyonu ülkemiz için en iyi örnektir. Dolayısıyla, Kosova Türk Toplumunun katkılarıyla, Türkiye Cumhuriyetiyle olan stratejik ilişkilerimizi (de) güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi.