KMPÜ Kırım Federal Üniversitesi'ne dahil edilebilir

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2014 13:43
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2014 13:43
https://www.qha.com.tr/

Rusya Duması Liberal Demokratik Partisi uzman konseyi Başkanı Vladimir Lisiçkin, Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi’nin Kırım Federal Üniversitesi’ne dahil edilmesi teklifinde bulundu.

Rusya Devlet Duması milletvekillerinin böyle bir girişimde bulunmayı planladığını ifade eden Lisiçkin, Kırım Federal Üniversitesi’ne Kırım Devlet Tıp Üniversitesi yerine Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi’nin dahil edilmesi gerektiğini kaydetti.

Lisiçkin, “Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi’nde, Kırım Federal Üniversitesi’nde olduğu gibi çok dalda eğitim veriliyor. Bundan dolayı Kırım Tıp Üniversitesi yerine, KMPÜ’nün Kırım Federal Üniversitesi’ne dahil edilmesi daha mantıklı olurdu. Böyle bir seçeneği henüz ele almadık. Moskova’ya döndüğümde söz konusu teklifi hükümete sunacağız” dedi.

Öte yandan Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi, söz konusu inisiyatifi desteklemedi.

KMPÜ’nün statüsü konusunun ele alındığını ve üniversitenin bağımsız olarak kalmasına karar verildiğini belirten Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Rektörü Fevzi Yakubov, “Kırım bütçesinden finanse edilen bağımsız bir üniversite olarak kalmamız gerektiği konusunu ele almıştık. Başlangıçtan beri Federal Üniversite’ye dahil edilmeyeceğimiz kararlaştırılmıştı” diye kaydetti.

Daha önce Georgiyevskiy Kırım Devlet Tıp Üniversitesi öğrencileri, üniversitelerinin, Kırım'daki yükseköğretim kurumlarının temelinde oluşturulacak Federal Üniversiteye dahil edilmesine karşı protesto düzenlemişti. Öğrenciler, Tıp Üniversitesi’nin Kırım Federal Üniversitesi’ne dahil edilmesi, üniversitenin uluslararası düzeyde tanınmasını olumsuz yönde etkileyeceğini savundu.

Kırım’da kurulması planlanan Federal Üniversite’ye Vernadskiy Tavriya Milli Üniversitesi, Kırım Doğa Koruma ve Sayfiye İnşaatı Milli Akademisi (NAPKS), Kırım Tarım Üniversitesi, Kırım Devlet Tıp Üniversitesi, Kırım Beşeri Bilimler Üniversitesi ve Kırım Ekonomi Üniversitesi’nin dahil edilmesi öngörülüyor. Çok sayıda Kırım Tatar öğrencinin eğitim gördüğü ve halk arasında Kırım Tatar Üniversitesi olarak adlandırılan Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi'nin ise söz konusu Federal Üniversitesi bünyesinde yer almayacağı bildirilmişti. Yeni kurulan üniversitenin 1 Ocak 2015 tarihinde itibaren faaliyete geçmesi planlanıyor.