KKTC'nin Kapalı Maraş konusundaki kararlılığı, İngiliz basınında yankı buldu

İngiliz basını KKTC hükumetinin Türkiye ile birlikte 46 yıldır kapalı olan KKTC’deki Maraş bölgesinin onarılacağını ve salgından sonra yeniden açılacağını yazdı.

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2020 13:18
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2020 13:18
https://www.qha.com.tr/

İngiliz basını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükumetinin Türkiye ile birlikte, 46 yıldır kapalı olan Maraş bölgesinin onaracağını ve salgından sonra yeniden açacağını yazdı.

İngiliz Daily Mail Gazetesinde yer alan haberde koronavirüs salgını sonrasında, 46 yıldır kapalı olan KKTC’deki Maraş bölgesinin yeniden açılacağına yer verildi.

RUM KESİMİ TEPKİLİ OLSA DA…

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bu girişime karşı çıksa da KKTC hükumeti, Türkiye ile işbirliği içinde kentin onarımını başlatmakta kararlı.

Türkiye Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’ın da katıldığı KKTC’deki hayalet şehir Maraş için düzenlenen Kapalı Maraş Açılımı toplantısının ardından yapılan envanter çalışmaları tamamlandı.

ENVANTER TAMAMLANDI: BÜYÜK BÖLÜM KKTC'DEKİ VAKIFLARA AİT

Bölgedeki envanter çalışmaları tamamlanırken gayrimenkullerin büyük bölümünün KKTC'deki vakıflara ait olduğu tespit edildi. Maraş'ta Rum ve İngilizlere ait turistik otel ve konutlar ile arsalar da yer alıyor. Bölgenin alt yapısının yenilenip imarı için, 10 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaç olduğu hesaplanıyor.

VAKIF MALLARI

Maraş’ın açılması sürecinde mülklerin sahip ve mirasçılarından, KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonuna başvurmaları istenecek. AİHM’in onay verdiği komisyon, mülkiyet davaları için iade, takas ya da tazminat kararı alıyor. Maraş’ta işletmesi bulunan İngiliz, ABD ve Alman şirketlerine de aynı çağrı yapılacak, imara katkı karşılığı malları iade edilebilecek.

Maraş, 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı sonrası yerleşime kapandı ve Kıbrıs sorununun çözümünde pazarlık konusu oldu. 46 yıldır askeri bölge olarak kullanılan Maraş’ta sadece askeri orduevi ile iki kız yurdu faal olarak çalışıyor.