Kızıl Meydan'da baskıları protesto eden aktivistler, Kırım'da kahraman gibi karşılandı

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2019 17:31
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 17:31
https://www.qha.com.tr/

Rusya’nın başkenti Moskova Kızıl Meydan'da 10 Temmuz 2019 günü, Rus işgali altındaki Kırım’da uygulanan baskıları protesto etmek amacıyla eylem düzenledikleri için gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan Kırım Tatar aktivistler, memleketleri Kırım'a döndü.

Yarımadadaki Eski Kırım sakinleri, uzaklığa ve sağlık durumlarına bakmaksızın Moskova'ya kadar giderek tutuklanma pahasına, işgali ve baskıları protesto eden yaşlı Kırım Tatar aktivistleri, kahraman edasıyla karşıladı.

KIRIM TATARLARI 32 YIL SONRA YENİDEN KIZIL MEYDAN'DAYDI

Kızıl Meydan’da, işgal edilen Kırım’da uygulanan baskıları protesto etmek ve siyasi tutsaklara destek vermek amacıyla; 10 Temmuz 2019 tarihinde düzenlenen eylem esnasında Kırım Tatar aktivistler; Rus güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmışlardı.

Eylemi gerçekleştiren Kırım Tatar aktivistler aynı zamanda, 32 yıl sonra bir ilki gerçekleştirmişlerdi. Çünkü Kırım Tatarları en son 1987 yılında vatanları Kırım'a dönebilmek için Kızıl Meydan'a çıkarak protesto gösterisi düzenlemişti.

KIZIL MEYDAN’DAKİ PROTESTONUN AKABİNDE GÖZALTINA ALINAN KIRIM TATARLARI

Gazeteci Anton Naumlyuk’un yayınladığı listeye göre Moskova’da gözaltına alınan Kırım Tatarlarının isimleri şöyleydi:

– Siyar Gafarov (1952):Kırım Tatar Milli Hareketi iştirakçisi.

– Eskender Lyumanov (1964): 4 çocuk babası.

– Reşat Emiruseinov (1950): Kırım Tatar Milli Hareketi aktivisti, 2 dönem Kırım Tatar Milli Kurultayı delegeliği yaptı. Kırım’da, ilk Kırım Tatar Milli Okulu’nun açılmasını başlatanlardan biri. Siyasi tutsak Rüstem Emiruseinov’un babası. Kırım Dayanışması grubunun daimi katılımcılarından biri.

– Enver Seytumerov (1951): Kırım Tatar milli hareketi iştirakçisi. 1988 yılında Moskova’daki eylemlere katıldı. Tarih öğretmeni.

– Seyran Cemilev (1962),

– Fevzi Abduramanov (1964): Beş çocuk babası. 5 yaşındayken ailesi ile birlikte Kırım’a gelmek için yola çıkmış ancak Kırım’a alınmamıştır. Ardından Abduramanov’un ailesi, vatanları Kırım’dan uzağa gitmemek için Kabardey-Balkarya Cumhuriyeti’nin başkenti Nalçik şehrine yerleşmişlerdi.

– Sinaver Nimetullayev (1955): Sovyet döneminde Kırım Tatar halkının Kırım’a dönmesi için verilen mücadelenin iştirakçilerinden. 1986 yılında Moskova’daki Kızıl Meydan’da yapılan protesto eylemlerinin katılımcılarından birisi olarak biliniyor. Günümüzde Bahçesaray’da ikamet ediyor. Emekli, 3 çocuk babası.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov konuyla ilgili, "32 yıl sonra Kırım Tatarları yine Kızıl Meydan’da. Bu bize halkın boyun eğmediği, onurunu kaybetmediği ve mücadeleye yeniden hazır olduğunu gösteriyor. Bu bize, Rus imparatorluğunun yıkılışının yakın olduğunu gösteriyor. 1987’de Kırım Tatarları, Kızıl Meydan’a çıktığı zaman böyle olmuş ve dört yıl sonra Sovyetler Birliği dağılmıştı. Rusya’da dağılacak. Kırım’ı geri alacağız, Kırım Tatar halkı ise işgalcilerden kurtarılacak.” değerlendirmesinde bulunmuştu.