Kırımoğlu: İnsanlığın yüz karası Putin rejimi eninde sonunda yeryüzünden silinecek

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2022 18:12
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2022 18:12
https://www.qha.com.tr/

2. Kırım Platformu Zirvesi bugün düzenleniyor. Çevrimiçi düzenlenecek zirveye yaklaşık 60 ülke ve örgütünün temsilcisi katılıyor. Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 2. Kırım Platformu Zirvesi’nde konuşma yaptı. Yaptığı konuşmada Kırımoğlu, “Elbette saldırgan devlet mutlaka yenilecek ve işgal altındaki tüm topraklar kurtarılacaktır. Sadece Ukrayna'da değil, dünyanın birçok yerinde, kendi ülkesinde dahil insanlara bu kadar büyük acılar yaşatan ve büyük zararlara yol açan insanlığın yüz karası olan 'Putinizmin' eninde sonunda yeryüzünden silineceğinden eminiz.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı geniş çaplı işgal saldırısının devam etmesine rağmen Ukrayna, bugün Kırım Platformu Zirvesi’nin ikincisini düzenliyor. Savaş nedeniyle çevrimiçi şekilde gerçekleşen zirveye yaklaşık 60 ülke ve örgütünün temsilcisi katılıyor.

2. Kırım Platformu Zirvesi’nde Kırım Tatarca konuşma yapan Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Kırım Yarımadası’nın yerli halkının bir temsilcisi olarak vatanımızın işgalden kurtarılmasına yardım için kurulan bu uluslararası platforma katılan devletlere ve teşkilatlara ikinci zirvede iştirak etmelerinden dolayı samimi teşekkürlerimi bildirmek isterim. Bu sene iştirak eden devletlerin sayısı epeyce arttığından çok memnunuz. Eminim, bu  bizim artık dokuzuncu yıl işgal altında olan vatandaşlarımız için çok ümit verici bir olaydır.” dedi.

"RUSYA UKRAYNA'YA SALDIRDI"

Tam bir yıl önce Kırım Platformu Açılış Zirvesinde bir bildirge imzalayarak tüm katılımcıların, Rus işgalinin uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu ayrıca dünya düzeni için de bir tehdit oluşturduğuna dikkat çektiğini belirten Kırımoğlu, “Rusya'nın davranışlarında bazı değişimlerin olabileceğine dair ümit etmiştik. Kısacası, Kremlin liderlerinin son kalan akıl kırıntılarına dayanarak bir hesaplama yapmıştık. (Kısacası, Kremlin liderlerinin aklının kalıntıları üzerine bir hesaplama yapmıştık.) Ama hesaplarımız doğru değilmiş, Rusya tarafından mantıklı bir adım göremedik. Kırım'ın işgalini ortadan kaldırmak için Rusya hiçbir müzakerelere yanaşmadı, tam tersine Ukrayna’ya karşı geniş çaplı bir saldırı başlattı. Hem de, 2014 yılındaki işgalden sonra Ruslar tarafından güçlü bir deniz üssüne dönüştürülen Kırım Yarımadası, Ukrayna’nın şehirlerinin ve köylerinin bombalandığı, askeri birliklerinin yeni bölgeleri ele geçirmek için hareket ettiği ana yönlerinden biri oldu.” ifadelerini kullandı.

"RUS ORDUSUNUN VAHŞETİ TÜM DÜNYAYI ŞOK ETTİ"

Rusya’nın işgal altına aldığı topraklarda ve Kırım’da 2014 yılında kullandığı yöntemlerle hareket ettiğini belirten Kırım Tatar halkının milli lideri, “Rus ordusunun sivil insanlara ve esir alınan Ukraynalı askerlere karşı yaptığı zulüm ve vahşet tüm dünyayı şok etti. Aynı zamanda Kırım, Rusya'nın yeni işgal ettiği topraklardan, özellikle Herson ve Zaporijjya bölgelerinden Ukrayna vatanperver insanları getirip işkencelere maruz tuttuğu bir yer haline getirildi. İşkenceleri esas olarak insanları FSB ile işbirliği yapmaya zorlamak için veya işlemedikleri suçları itiraf ettirmek için kullanıyorlar.” dedi.

"RUSYA UKRAYNA'YA SAÇMA VE KABUL EDİLEMEZ ŞART ÖNE SÜRDÜ"

Kırım’da yaşayan insanların ise Rusya’nın rehini haline geldiğini vurgulayan Kırımoğlu, “Erkekleri zorla Rus ordusuna alarak savaşta ölmeye veya kendi yurttaşlarını öldürmeye mecbur bırakıyorlar. Bildiğiniz gibi, Rusya’nın Ukrayna'ya karşı geniş savaş başlatmasının ardında, önce Belarus-Ukrayna sınırında ve sonra İstanbul’da Şubat-Mayıs aylarında ateşkes sağlamak için Rusya ile Ukrayna arasında birkaç tur müzakere yapıldı. Ateşkes için Ruslar birkaç saçma ve hiç kabul edilemeyecek şartlar ileri sürdüler ve bu şartların birincisi de; ’Ukrayna devleti Kırım Yarımadası’nı artık Rus toprağı olarak tanıyacakmış.’ Ama ne sebeple, hangi uluslararası kaidelere veya normlara dayanarak bu şartlarını kabul etmemiz gerektiğini söylemiyorlar. Tek söyledikleri ise ‘şimdi ortada olan gerçeklere göre’ davranmamız gerekiyormuş. Yani, onların ültimatomlarını ve küstah taleplerini kabul etmezsek, insanlarımızı öldürmeye, bizim şehirlerimizi ve köylerimizi bombalamaya ve Ukrayna’nın yeni topraklarını ele geçirmeye devam edeceklerini açıkça bildirdiler.  Sanki  21. yüzyilda değil de, orta çağ zamanlarında yaşıyoruz.” dedi.

"KIRIM'IN RUS TOPRAĞI OLARAK KABUL EDİLMESİ KIRIM TATAR HALKININ PUTİN'E KURBAN EDİLMESİ DEMEKTİR"

Son zamanlarda bir dizi siyasetçinin ‘Putin ile anlaşarak ona Kırım’ı vermek gerekiyor’ fikrini ortaya attığına dikkat çeken Kırımoğlu, “Bizim halkımız ve aslında tüm Ukrayna halkı için bu gibi teklifler, Kırım’ın yerli halkını Putin’e kurban etmek, uluslararası kanunlardan tamamen vazgeçmek ve güçlü olan haydutların isteklerini kabul etmek anlamına gelmektedir. Ama ümit ederiz ki, böyle bir pozisyon medeni dünyada asla hakim olmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

"PUTİNİZMİN ENİNDE SONUNDA YERYÜZÜNDEN SİLİNECEĞİNDEN EMİNİZ"

Rus ordusunun ara vermeden Ukrayna’daki farklı bölgeleri bombaladığını belirten Kırımoğlu, “Elbette saldırgan devlet mutlaka yenilecek ve işgal altındaki tüm topraklar kurtarılacaktır. Sadece Ukrayna'da değil, kendi devleti dahil dünyanın birçok yerinde yaşayan insanlara bu kadar büyük acılar yaşatan ve büyük zararlara yol açan insanlığın yüz karası olan Putinizmin eninde sonunda yeryüzünden silineceğinden eminiz. Ancak Ukrayna'ya yeterli lojistik ve mali yardım derhal sağlanmazsa, savaş uzun sürebilir ve buna bağlı olarak yıkım, insan ölümleri ve acıları artacaktır.” dedi.

KIRIMOĞLU'NDAN UKRAYNA'YA DESTEK VEREN ÜLKELERE TEŞEKKÜR

Rus işgalcilere karşı koyan Ukrayna halkına destek veren tüm ülkelere teşekkür eden Kırımoğlu, “Ukrayna halkı bunu hiçbir zaman unutmayacaktır. Ümit ederiz ki, bu destekler Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü geri kazanılana, Kırım Yarımadası işgalden kurtarılana kadar devam edecek ve daha fazla artacaktır. Sağ olunuz!” dedi.