Kırımoğlu Davası: Kırımoğlu'nun aleyhinde açılan dava adaletsizliktir

Rus işgalcilerin, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı kurguladığı dava bir ay aradan sonra görülmeye devam ediyor. Yapılan duruşmalarda iddia makamının tanıkları ifade verdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2020 18:43
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2020 18:43
https://www.qha.com.tr/

Rus işgalcilerin, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı kurguladığı dava bir ay aradan sonra tekrar başladı. Yapılan duruşmalarda iddia makamının tanıkları ifade verdi.

Rus işgali altındaki Kırım'ın Arman Pazarı şehrinde Kremlin kontrolündeki sözde mahkeme, işgalcilerin Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı kurguladığı dava görülmeye devam ediyor. 10 ve 11 Eylül tarihlerinde yapılan duruşmalar sırasında iddia makamının 3 tanığı ifade verirken, 1 tanık açıklanmayan nedenlerle duruşmaya katılmadı.

TANIKLARDAN BİRİ KIRIMOĞLU'NU KARŞILAMAYA GİTTİ

Kırımoğlu'nun avukatı Nikolay Polozov 10 Eylül tarihinde yapılan duruşmadan sonra yaptığı açıklamada, ifade veren tanık Mübein Nebiyev'in, diğer birkaç bin Kırım Tatarıyla birlikte milli lideri karşılamaya gittiği, 3 Mayıs 2014 olaylarını anlattığını kaydetti.

Polozov, tanığın ifadelerini şu şekilde aktardı:

"İnsanlar barışçıl davranıyorlardı, kimse saldırganlık belirtisi göstermedi, birilerine zarar verebilecek nesneleri yoktu. Yaklaşık dört ya da beş saat oradaydı. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nu karşılamaya gelen yanı sıra haki renginde üniformalı kişileri de gördü, bazılarının otomatik silahları davardı. Olay yerinde, uzaktan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na benzeyen, insanlarla sohbet eden bir adamı gördü. O kişi, haki renkli kıyafetli insanları Arman Pazarı (Armyansk) yönünde zorla geçmeye yönelik veya benzeri herhangi bir eylemde bulunmadı."

"KIRIMOĞLU'NA SAYGI DUYDUĞUM İÇİN KARŞILADIM"

Tanığın, olayın gerçekleştiği bölgede devlet sınırı olabileceğine dair hiçbir uyarı işareti bulunmadığını, böyle bir kontrol noktası olmadığı için kontrol şeridinin de bulunmadığını söylediğini kaydeden Polozov, bunun yanı sıra tanık, oraya Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na saygı duyduğu, Kırım Tatar halkının hakları için verdiği mücadeleye saygı duyduğunu için gittiğini açıkladı. Tanık, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu aleyhindeki davanın adaletsizlik, evine gelmesinin yasaklanmasının ise kesinlikle doğru olmadığını ve vicdansızlık olduğunu belirtti. Tanık ayrıca o gün geri döndüğünde, Kırım Tatarlarına karşı büyük olasılıkla etnik nefret ve düşmanlığa dayalı saldırgan tavır sergileyen insanlar gördüğünü söyledi.

RUSYA DEVLET SINIRI YOKTU

Duruşma sırasında tanığın, 2014 yılında verdiği ifadelerle duruşma sırasında verdiği ifade arasında çelişkiler ortaya çıktığını kaydeden Polozov, tanığın 2014 yılında verdiği ifadesinde olayların meydana geldiği yerde Armyansk kontrol noktasının olduğunu söylediğini kaydetti.

Bunun üzerine tanık, soruşturma görevlisinin o yeri Armyansk kontrol noktası olarak formüle ettiğini, kendisinin ise böyle bir şey kastetmediğini belirtti.

DİĞER TANIK MAHKEMEYE KATILMADI

Aynı gün duruşmada ifade vermesi planlanan ikinci tanığın ise mahkemeye katılmadığı bildirildi. 11 Eylül tarihinde yapılan duruşma sırasında iddia makamının tanıkları Eldar Kubedinov ve Sabri Yagyayev, 3 Mayıs 2014 tarihinde binlerce Kırım Tatarının milli lider Kırımoğlu'nu karşılamaya gittiği yerde “Rusya devlet sınırının varlığına dair herhangi bir işaret görmediklerini" söyledi.

Tanıklardan Eldar Kubedinov, Kırımoğlu'nun Arman Pazarı'na doğru hareket etme girişiminde bulunmadığını belirtti.

İşgalcilerin Kırımoğlu aleyhinde kurguladıkları davanın sıradaki duruşmasının 17 Eylül tarihinde yapılacağı duyuruldu.

3 MAYIS OLAYLARI

Rusya tarafından işgal edilen Kırım ile Ukrayna’nın anakarası arasındaki idari sınırda, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu karşılama eylemi, Kırım Tatarları için 2014 yılının ilkbaharında meydana gelen en önemli olaylardan biriydi.22 Nisan 2014 tarihinde Kırım ile Ukrayna’nın anakarası arasındaki idari sınırda, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Rusya’ya 2019 yılına kadar giriş yasağının uygulandığı tebliğ edildi. 2 Mayıs’ta Kırım Tatar milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Moskova üzerinden uçakla Kırım’a gitmeyi planlıyordu. Ancak Kırımoğlu, Moskova’daki havalimanında bulunan sınırdan da geçemedi. Bundan dolayı Kırımoğlu, Kıyiv’den (Kiev) Kırım’a arabayla gitmek zorunda kaldı.3 Mayıs 2014 tarihinde binlerce Kırım Tatarı, milli liderleri Kırımoğlu’nu karşılamak için idari sınıra geldi. Kırım Tatarları, yollarını kapatan işgalci Rus askerleri ve zırhlı araçlardan oluşan kordonu yararak Kırımoğlu ile görüşmeyi başardı. İşgalci güçler tarafından yarımadaya girişine izin verilmeyen Kırımoğlu, Kıyiv’e dönmek zorunda kaldı.

İŞGALCİLERDEN KIRIMOĞLU HAKKINDA DÜZMECE SUÇLAMALAR

Rus işgali altında bulunan Kırım’da sözde Soruşturma Komitesinin nisan ayında, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Bahçesaray’daki evine sözde mahkeme celbi gönderdiği bildirilmişti.Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yasa dışı bir şekilde faaliyet yürüten Moskova kontrolündeki sözde Soruşturma Komitesi, Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na yöneltilen sözde suçlamaların ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı.Sözde Soruşturma Komitesinin, Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu’na 8 Nisan 2020 tarihinde sözde mahkeme celbi göndererek, “Rusya sınırını yasa dışı olarak geçmek”, “Patlayıcı maddelerin satın alınması ve bulundurulması”ve“Ateşli silahların kullanılmasına yardım ve yataklık etmek”suçlarıyla itham etmişti. İşgalciler, bu sözde ithamlara ilişkin iki dava dosyasının ayrıntılarını yayımladı. Yayımlanan belgede, Kırımoğlu’nun, Mayıs 2014’te güya Armyansk (Armanpazarı) kontrol noktasında “Rusya’nın devlet sınırını geçtiği” ileri sürüldü. Bir diğer suçlamanın ise oğlu Hayser Cemiloğlu’nun davasıyla bağlantılı olduğu öğrenildi.Barışçıl eylemleri ve insan hakları mücadelesiyle dünya kamuoyunun takdirini kazanmış olan Kırımoğlu hakkındaki sözde suçlamaların, işgale karşı gerçekleştirilmesi planlanan Kırım Yürüyüşü duyurusunun ardından gelmesi dikkat çekmişti.Bilindiği gibi Rusya işgal ettiği Kırım’ı kendi toprağı olarak kabul etse de Uluslararası hukuka göre Kırım, Ukrayna toprağıdır. Buna rağmen, 2014 yılında Kırımoğlu’nun Ukrayna anakarasından Kırım’a gelişinde, işgalcilerin oluşturduğu “Armyansk (Armanpazarı) kontrol noktasından” belge göstermeksizin girmesini sözde “Rusya devlet sınırını” ihlal ettiğini” ileri sürmektedir. Temeli olmayan bu suçlamadan dolayı Kırımoğlu, uluslararası hukuka göre de suçlanamaz.

HAYSER CEMİLOĞLU DAVASI

Hayser Cemiloğlu, 27 Mayıs 2013 tarihinde yakın aile dostu Fevzi Edemov’u bir kaza sonucu ateşli silahla yaraladı. Olaydan sonra Edemov hayatını kaybetti. 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Hayser Cemiloğlu, işgalci güçler tarafından yarımadadan yasa dışı bir şekilde Rusya’ya kaçırılarak, Krasnodar bölgesinde yargılamaya başlamıştı.Rusya’nın Krasnodar Bölge Mahkemesi, 10 Haziran 2015 tarihinde Hayser Cemiloğlu’nu 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. 2 Eylül 2015’te Rusya Yüksek Mahkemesi, Krasnodar Bölge Mahkemesinin Hayser Cemiloğlu’na verdiği 5 yıl hapis cezası kararını değiştirdi ve hapis cezasını 3,5 yıla indirdi. Astrahan şehrinde alıkonulan oğlu Hayser Cemiloğlu, 25 Kasım 2016’da serbest bırakıldı. Hayser Cemiloğlu, serbest bırakılmasının ardından, avukatı Nikolay Polozov ile Ukrayna’ya gitmişti.Kırım Tatar Milli Liderine yönelik, “Patlayıcı madde bulundurma” ve “Ateşli silahların kullanılmasına yardım ve yataklık etmek” suçlamaları da bu davadaki silahın evde bulundurulmasına dayandırılıyor.

SÖZDE SUÇLAMALAR KIRIM YÜRÜYÜŞÜ DUYURUSUNDAN SONRA GELDİ

Bilindiği üzere, KTMM “Dünya Şiddete ve İşgale Karşı Onur Yürüyüşü” kampanyası başlatmıştı. Ukrayna’nın ana kısmından yola çıkılıp, işgalci Rusya tarafından konulan Kırım idari sınırının geçilmesinin hedeflendiği yürüyüşe, dünyanın pek çok ülkesinden yaklaşık 15 bin kişilik katılım bekleniyordu. 3 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan yürüyüş, koronavirüs salgını nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

KTMM BAŞKANI ÇUBAROV’A DA BENZER BİR SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI

Kremlin kontrolündeki sözde Soruşturma Komitesi, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov’un işgale karşı Kırım Yürüyüşünü ilan etmesinden sonra 23 Mart 2020 tarihinde benzer bir soruşturma açmıştı. Sözde Soruşturma Komitesi tarafından yayınlanan açıklamada, “Çubarov, Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmayı amaçlayan toplu eylemleri organize etmek ve kamuya açık olarak bu eylemleri gerçekleştirme çağrıları yapmakla suçlanıyor.” ifadeleri kullanılmıştı.