Kırımoğlu: Birçok kişi, her şeye rağmen 3 Mayıs 2014'ü bugün de tekrarlamaya hazır

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna'nın ana kısmı ile Rusya tarafından işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti arasındaki idari sınırda 3 Mayıs 2014 yılında meydana gelen olayları, "vatandaşların Rus yarımadasının işgaline verdiği normal bir tepki" olarak nitelendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2019 18:20
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2019 18:20
https://www.qha.com.tr/
http://qha.com.tr/haberler/kirimoglu-kirim-i-isgalden-kurtarma-meselesi-daima-ukrayna-nin-gundeminde-kalacak/23695/

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna'nın ana kısmı ile Rusya tarafından işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti arasındaki idari sınırda 3 Mayıs 2014 yılında meydana gelen olayları, "vatandaşların Rus yarımadasının işgaline verdiği normal bir tepki" olarak nitelendirdi.

3 Mayıs 2014 tarihinde binlerce Kırım Tatarı, 2. Dünya Savaşı sırasında baskılara uğrayan halkın zorlu ve uzun vatana dönüş yolunun sembolü olan ve işgalci Rusya tarafından Kırım'a girişi yasaklanan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun vatanına dönmesini sağlamak için Ukrayna'nın ana kısmı ile yarımada arasındaki idari sınırda toplanarak Kırımoğlu’nun Kırım’a girişinin yasaklanmasını sert şekilde protesto etmişti. Kırım Tatarları, işgalci Rus askerlerinden oluşan kordonu yararak Ukrayna'nın ana kısmına geçmiş ve orada milli lider Kırımoğlu ile görüşmüştü.

http://qha.com.tr/haberler/rus-zulmu-kirim-tatar-milli-lideri-5-yildir-ana-vatanina-giremiyor/28399/ "İNSANLARIN RUHUNU KIRAMADILAR"

Söz konusu eylemle ilgili Kırım.Hakikat sitesine konuşan Kırımoğlu, "Bu, Kırım'da kimin yaşayıp kimin yaşamayacağına işgalcilerin karar vermesine gösterilen normal bir tepkiydi. Normal bir öfke ifade biçimiydi.  Günümüzde bunu tekrarlamak neredeyse imkansız. Çünkü onlar, demokratik özgürlükleri ilk günlerden itibaren hemen kaldırmamışlardı. Şimdi ise bu kökten engellenir." dedi.

Ancak her şeye rağmen birçok Kırım Tatarının 2014 yılındaki davranışını bugün de tekrarlamaya hazır olduğunu ifade eden Kırımoğlu, "Yargılananların çoğu, gerekirse, bunu tekrarlayacağını söyledi. İnsanların ruhunu kıramadılar. Ancak, tekrar ediyorum, şimdi bu tür eylemlerde bulunmak imkansız." diye kaydetti.

http://qha.com.tr/haberler/kirimoglu-rusya-kirim-da-ii-yekaterina-nin-zamanindaki-gibi-davraniyor/10478/ İŞGALCİ RUSYA'NIN VATANINA GİRİŞİNİ YASAKLADIĞI MİLLİ LİDER KIRIMOĞLU

Rusya tarafından işgal edilen Kırım ile Ukrayna'nın anakarası arasındaki idari sınırda, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu karşılama eylemi, Kırım Tatarları için 2014 yılının ilkbaharında meydana gelen en önemli olaylardan biriydi.

KIRIM TATAR HALKI KORDONU YARARAK KIRIMOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

22 Nisan 2014 tarihinde Kırım ile Ukrayna’nın anakarası arasındaki idari sınırda, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Rusya’ya 2019 yılına kadar giriş yasağının uygulandığı tebliğ edildi. 2 Mayıs’ta Kırım Tatar milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Moskova üzerinden uçakla Kırım’a gitmeyi planlıyordu. Ancak Kırımoğlu, Moskova’daki havalimanında bulunan sınırdan da geçemedi. Bundan dolayı Kırımoğlu, Kıyiv’den (Kiev) Kırım’a arabayla gitmek zorunda kaldı.

3 Mayıs 2014 tarihinde binlerce Kırım Tatarı, milli liderleri Kırımoğlu'nu karşılamak için idari sınıra geldi. Kırım Tatarları, yollarını kapatan işgalci Rus askerleri ve zırhlı araçlardan oluşan kordonu yararak Kırımoğlu ile görüşmeyi başardı. İşgalci güçler tarafından yarımadaya girişine izin verilmeyen Kırımoğlu, Kıyiv'e dönmek zorunda kaldı.

http://qha.com.tr/haberler/kirimoglu-putin-kirim-in-isgalinin-bir-hata-oldugunu-kabul-etti/10235/ KIRIM'DA İŞGALCİLER, PROTESTO EYLEMİNE KATILANLARI CEZALANDIRMIŞTI!

İşgalcilerin bu davranışına cevap olarak, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Kırım’da tüm ana yollarını trafiğe kapatma çağrısı yap Kırım’a girişine izin verilmeyen Kırımoğlu, Kıyiv’e geri döndü. Arman Pazarı’nda (Armyansk) yapılan mitinge ve Kırım’ın ana yolları kapatılarak düzenlenen protesto eylemlerine katılan Kırım Tatarları, 4 Mayıs 2014 tarihinden itibaren emniyete çağrılmaya başlandı. Protesto eylemine katılmakla suçlanan birçok insanın her birine 10 bin ruble (156 dolar) para cezası kesildi.

Daha sonra söz konusu olaylar nedeniyle işgalciler 4 kişiyi şartlı hapis cezası ve para cezalarına çarptırdı. İlk olarak Musa Apkerimov tutuklandı. "Berkut" görevlisine karşı güç kullanmakla suçlanan Apkerimov, Rusya Ceza Kanunun 318 maddesi 2. fıkrası uyarınca 4 yıl 4 ay şartlı hapis cezasına çarptırıldı.

Daha sonra işgalciler, Rüstem Abdurahmanov, Tair Smedlâyev ve Edem Ebulisov'u da şartlı hapis cezalarına çarptırdı. "3 Mayıs Davası" ile ilgili son mahkeme 11 Aralık 2015 tarihinde yapıldı.

http://qha.com.tr/haberler/kirimoglu-putin-kirim-in-isgalinin-bir-hata-oldugunu-kabul-etti/10235/