Kırım Tatarları, Rus propagandasının hedefinde: İşgalci yönetimden yeni göz boyama girişimi

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Kremlin’e bağlı yönetiminin, propaganda amacıyla efsanevi Kırım Tatar savaş pilotu Amethan Sultan anısına anıt dikmeyi planladığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2019 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2019 16:00
https://www.qha.com.tr/

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Kremlin’e bağlı yönetiminin, propaganda amacıyla efsanevi Kırım Tatar savaş pilotu Amethan Sultan anısına anıt dikmeyi planladığı bildirildi.

Kırım'da 2016 yılında yasa dışı olarak düzenlenen sözde seçimlerde Rusya Devlet Duması “milletvekili” olarak seçilen iş birlikçi Ruslan Balbek, yaptığı açıklamada, “İki kere Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı alan, efsanevî Kırım Tatar avcı pilot Amethan Sultan’a dikilecek anıtın projesini onayladık. Anıtın açılışı 25 Ekim 2019’da Akmescit’teki Amethan Sultan Meydanında yapılacak.” diye bildirdi. Söz konusu projenin Kırım Tatarlarına yönelik göz boyama çabası dikkatlerden kaçmadı.

KIRIM TATARLARININ GÖZÜNE GİRME ÇABASI

Balbek’in açıklamasına göre, anıt Sovyet askeri üniformasını giyen tam boy Amethan Sultan’ın heykelinden oluşacak.

Bilindiği gibi daha önce Kırım’ın işgal yönetimi, Ukrayna Parlamentosunun 2015 yılında aldığı kararla efsanevi Kırım Tatar savaş pilotu Amethan Sultan’ın adını taşıyan Akmescit (Simferopol) Havalimanının adını değiştirmişti.

Kırım'daki işgalci yönetim, sistematik baskılara maruz bıraktığı Kırım Tatarlarının gözünü boyamak ve uluslararası kamuoyuna yönelik farklı bir imaj çizmek için propaganda mahiyetinde projeler hayata geçiriyor.

http://qha.com.tr/haberler/kiyiv-de-iki-sokaga-unlu-kirim-tatarlarinin-adlarinin-verilmesi-icin-elektronik-oylama-basladi/30493/

EFSANEVİ KIRIM TATAR SAVAŞ PİLOTU: AMETHAN SULTAN

Amethan Sultan iki kere Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası ile ödüllendirilmişti. Bu ödüle layık görülen 7 Kırım Tatarından biri olarak tarihe geçen Sultan, II. Dünya Savaşı sırasında 150 hava saldırısına katılmıştı. Tek olarak 30, grup olarak da 19 Alman uçağı düşürmüştü.

Amethan Sultan, 2. Dünya Savaşı sırasında 603 savaş uçuşu gerçekleştirdi. 100’e yakın hava aracı kullanan Amethan Sultan toplam olarak 4237 saat uçtu. Savaş sonrası test pilotu olarak kariyerine devam etti.

Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale havalimanı da uzun bir süredir Amethan Sultan’ın adını taşıyor.