Kırım Tatarca Vikipedi yazma kampanyası devam ediyor: 160 makale, Kırım Tatarca'ya tercüme edildi

Kırım Tatarca Vikipedi yazma kampanyası devam ediyor: 160 makale, Kırım Tatarcaya tercüme edildi

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2021 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2021 11:46
https://www.qha.com.tr/

Kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan; özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız ve kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisi olan Vikipedi sitesinde, Kırım Tatarca makale yazma kampanyası başlatıldı. 15 Haziran tarihinde başlayan kampanya çerçevesinde bugüne kadar 160 makalenin Kırım Tatarca'ya çevrildiği bildirildi.

Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığının inisiyatifiyle başlayan Vikipedi’ye Kırım Tatarca makale yazma kampanyası devam ediyor. Vikimedia Ukrayna teşkilatı ile işbirliğinde ve Kırım Tatar gençlik kamu kuruluşlarının katılımıyla Kırım Tatar Dilinin Korunması ve Geliştirilmesi Konsepti hayata geçiriliyor. Kampanya çerçevesinde 15 Haziran 2021’de başlayan ve 15 Temmuz 2021’e kadar devam edecek "Özgür Ansiklopedi: Kırım Tatar Vikipedisini Yazıyoruz" kampanyası sırasında bugüne kadar 160 makalenin Kırım Tatar diline çevrildiği belirtildi.

KIRIM TATARCA VİKİPEDİ İÇİN KAMPANYA BAŞLATILDI

Konuyla ilgili Ukrinform haber ajansına konuşan Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı temsilcisi Marlen Sagirov, "Bugün itibarıyla maratona yaklaşık 20 kişi katılıyor. Etkinliğimiz çerçevesinde şimdiye kadar 160 makale çevrildi." diye aktardı. Maratonun 15 Temmuz'a kadar süreceğini kaydeden Sagirov, "Kaç makalenin yazıldığını bildireceğiz, kazananları belirleyip, maratona, çeviriye en büyük katkıyı yapan en aktif katılımcıları ödüllendirmeyi planlıyoruz." dedi.

Bu yılın sonuna kadar bir kampanya daha düzenlemeyi planladıklarını ifade eden Sagirov, ikinci kampanyaya daha çok kişinin katılması ve daha etkili olması için çalışacaklarını belirtti. İnternet ansiklopedisi olan Vikipedi sitesine, Kırım Tatarca makale yazma kampanyası başlatıldığı bildirilmişti.

Maraton iki kategoride yapılıyor:

Vikipedi’nin tüm dil bölümlerinde esas olan 1000 makale;Ukrayna, Kırım, Kırım Tatar kültürü ve gelenekleri, tarihi şahsiyetler ve benzerleri ile ilgili 100 makale.

Makalelerin bağımsız olarak yazılabileceği ya da Ukraince veya diğer dillerden çevrilebileceği belirtilirken, tüm makalelerin Vikipedi kurallarına uyması, özellikle telif hakkı ihlalleri içermemesi, tarafsız ansiklopedik tarzda yazılması ve bağımsız yetkili kaynaklara atıfta bulunması gerektiği kaydedildi.