Kırım Tatar Türklerine uzun dönem ikamet başvuruları başladı

Kırım Tatar Türklerine uzun dönem ikamet başvuruları başladı

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2022 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2022 14:24
https://www.qha.com.tr/

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığınca, Ahıska, Uygur, Bulgaristan ve Yunanistan Türklerinin sahip olduğu "Türk Soylu" statüsüne dahil edilen Kırım Tatar Türklerine uzun dönem ikamet izni verilmeye başlandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya işgale başlamasının ardından Ukrayna’daki Kırım Tatarları ve bazı Ukrayna vatandaşları Türkiye’ye sığınmaya başlamıştı. Ev sahipliğini yapan Türkiye Cumhuriyeti, gelen sığınmacıların yerleştirilmesi ve savaşın izlerini silmek için çalışmalar başlatmıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 8 Ağustos günü Kırım Tatarlarının da dahil edildiği Türk soylulara uzun dönem ikamet izni sürecine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

Yapılan açıklamada, Türk soylu Bulgaristan, Yunanistan, Ahıska ve Uygur Türklerine 8 yıl kesintisiz ikamet etme şartı aranmaksızın ve harca tabi tutmaksızın uzun dönem ikamet izni verilmekte olup Kırım Tatar Türklerine de uzun dönem ikamet vermeye başlayacağını dile getirmişti. Bununla birlikte Kırım Tatarlarına uzun dönem ikamet için yürütülen çalışmalar kapsamında, başvuru için gereken belgeleri yayınlamıştı.

 "TÜRKİYE'DE 8 YIL KESİNTİSİZ İKAMET ŞARTI ARANMAYACAK"

Böylece Kırım Tatar Türklerine de Türkiye'de 8 yıl kesintisiz ikamet etme şartı aranmaksızın "süresiz kalış hakkı" tanıyan uzun dönem ikamet izni düzenlenmesine ilişkin uygulama başlatıldı. Türkiye'ye gelen Kırım Tatar Türklerinin gerekli şartları taşıması ve uygun görülmesi durumunda uzun dönem ikamet iznine sahip olabilecek.

KIRIM TATARLARINA UZUN DÖNEM İKAMET BAŞVURUSU NASIL OLACAK?

Bu haktan yararlanmak isteyenler, "e-ikamet.goc.gov.tr" adresinden randevu aldıktan sonra istenilen belgelerle il göç idaresi müdürlüklerine başvuru yapabilecek. Kırım Tatarlarına uzun dönem ikamet başvuru süreci:

Twitter is purging a lot of spam/scam accounts right now, so you may see your follower count drop

TÜRK SOYLULAR ÖZEL OFİSİ KURULDU: SAVAŞ MAĞDURU 2 BİN 804 KİŞİ MİSAFİR EDİLİYOR

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulan Türk ve Akraba Toplulukları Dairesi Başkanlığınca Türkiye'de bulunan Türk soylulara yönelik çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda, Türk Soylular Özel Ofisi kuruldu. Türk soylular için "Turkuaz renkli ikamet izni kartının" bu kapsamda hazırlandığı öğrenildi. Savaş mağduru 2 bin 804 Türk soylu merkezlerde misafir ediliyor.

Ukrayna ve Rusya Savaşı'ndan etkilenen savaş mağduru Türk soylu 4 bin 296 kişiye Türkiye yardım elini uzattı. Bu kapsamda 409'u Kırım Tatar ve 2 bin 395'i Ahıska Türkü olmak üzere 2 bin 804 kişi 5 ildeki merkezlerde ağırlanıyor. Merkezlerde sağlık, psikolog, savaş mağduru çocuklara aktivite ve eğitim gibi hizmetler veriliyor. Ayrıca Türk soylulara yönelik yasal statülerinde sağlanan istisnai vatandaşlık kapsamında, 2002 yılı sonrasında 101 bin 995 Ahıska Türkü ve 6 bin 787 Uygur Türkü, Türk vatandaşı oldu.

TÜRK SOYLULARDA UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ BULUNANLARIN ORANI YÜZDE 75

Göç İdaresi Başkanlığının verilerine göre, Türkiye'de ikamet izni ile kalan yabancıların sadece yüzde 5'i uzun dönem ikamet iznine sahip iken, Türk soyluların yüzde 75'inde uzun dönem ikamet izni var. Bugüne kadar 57 bin 56 Bulgaristan, Yunanistan, Uygur ve Ahıska Türküne uzun dönem ikamet izni verildi. Uzun dönem ikamet izni tercih etmeyenlere ise kısa dönem, aile, öğrenci ve insani ikamet izni düzenlendi.