Kırım Tatar siyasi tutsak Aziz Ahtemov tutsak değişiminden umutlu

Kırım Tatar siyasi tutsak Aziz Ahtemov tutsak değişiminden umutlu

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2021 22:55
Haber Güncellenme Tarihi: 30.12.2021 22:55
https://www.qha.com.tr/

İşgalcilerce işkenceye maruz kalan Kırım Tatar siyasi tutsak Aziz Ahtemov, Ukrayna ile Rusya arasında esir değişiminin gerçekleşeceğine inanıyor. Siyasi tutsak Ahtemov’un iki ülke arasındaki tutsak değişimine yönelik düşünceleri, eşi tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Kırım Tatar siyasi tutsak Aziz Ahtemov, Kırım'ın işgalci yönetimi tarafından alıkonuluyor. İşgalci yönetimin, kurmaca suçlamaları neticesinde Kırım’da kaçırılan, işkencelere maruz bırakılan ve ardından sözde mahkemece tutuklanan Kırım Tatar siyasi tutsak Aziz Ahtemov, Ukrayna ile Rusya arasında tutuklu değişiminden oldukça umutlu. Eşi, Aziz Ahtemov'un konu hakkındaki mektubunu sosyal medya üzerinden kamuoyuyla paylaştı.

Siyasi tutsak Aziz Ahtemov, mektubunda, “Sayın Cumhurbaşkanı'nın BM Genel Sekreteri'ne işgalci Rus güçleri tarafından alıkonulan Ukraynalı siyasi tutsakların listesini verdiği haberi beni mutlu etti. Özgür hayat için umut verdi ve kalbimi ısıttı" dedi.

Bu süreç içerisinde kendisini destekleyen herkese, bilhassa Ukrayna halkına ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskıy'a teşekkür etti.

3 KIRIM TATARI HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI ALINDI

Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 6 Eylül’de, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hakkında tutuklama kararı aldı. FSB yürüttüğü düzmece soruşturma sonucu alıkoyduğu Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’u güya “sabotaj” düzenlemekle ile suçluyor.

ALIKONULAN KIRIM TATARLARINA İŞKENCE UYGULANDI

İşgalciler günler boyunca Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un bağımsız avukatlara görüşmesine izin vermedi. Daha sonra büyük çabalar sonucu müvekkil ile görüşen avukat Ayder Azamatov, işgalci Rus güçlerinin Kırım Tatarlarına işkence uyguladıklarını anlattı.

İKİ KİŞİYE TUTUKLAMA CEZASI

Öte yandan asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında, tutuklama cezası kararı alındı. Biri gece ortasında, diğeri sabah erken saatlerinde FSB görevliler tarafından kaçırılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açıldı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi Kırım Tatarlarını suçlu bularak Şevket Useinov hakkında 14 gün tutuklama cezası, Eldar Odamanov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası kararı aldı.

BASKI İÇİN YENİ BİR BAHANE

İşgalci güçler, Nariman Celal, Asan Ahtemov ile Aziz Ahtemov’a yöneltilen suçlamalar çerçevesinde Aralık 2021’de, 2 Kırım Tatarının evine baskın düzenledi. Evlerde yapılan aramalardan sonra Kırım Tatarları Kurtumer Çalgozov ve Nariman Ametov sorgulanmak üzere alıkonuldu. Nariman Ametov sorgulama sırasında kendisine elektrik işkencesinin uygulandığını bildirdi.