Kırım Tatar kökenli Prof. Dr. Osman Sevaioğlu hayatını kaybetti

ODTÜ'nün (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) duayen isimlerinden Kırım Tatar kökenli Prof. Dr. Osman Sevaioğlu yaşamını yitirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2020 23:04
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2020 23:04
https://www.qha.com.tr/

ODTÜ'nün (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) duayen isimlerinden Kırım Tatar kökenli Prof. Dr. Osman Sevaioğlu yaşamını yitirdi.

Enerji alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Sevaioğlu'nun yeni tip koronavirüs Kovid-19 teşhisi ile tedavi gördüğü Ankara Şehir Hastanesi'nde 8 Ağustos tarihinde hayatını kaybettiği bildirildi.

QHA olarak merhuma Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

ENERJİ ALANININ SAYGIN İSİMLERİNDENDİ

Kırım Tatar kökenli Sevioğlu, 1972 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünden mezun olmuş, aynı bölümde yüksek lisans ve doktora dereceleri almıştı.

ODTÜ'deki sayfasında aktarılan bilgilere göre 1972-1975, 1976-1979, 1979-1999 yılları arasında sırasıyla, TEK (Türkiye Elektrik Kurumu) Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ve Hacettepe Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde görev yaptı. Daha sonra 2001 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu üyeliğine seçilen Sevaioğlu, 2003 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümündeki görevine geri döndü.

Elektrik iletim ve dağıtım sistemleri, enerji ekonomisi, elektrik sektöründe serbestleştirme konularında çalışmalarıyla tanınan Sevaioğlu, 1979-1999 yılları arasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcılığı görevini de yürütmüştü. DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) VIII. 5 Yıllık Kalkınma Planı Elektrik Sektörü Özel İhtisas Komisyonu Başkan Yardımcılığı ve Elektrik Sektöründe Serbestleştirme ve Rekabet Alt Komisyonu Başkanlığı da yapmıştı.

Sevaioğlu 2002 yılında IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers-Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü), PES (Professional Engineering Services) Chapter Outstanding Engineering (Profesyonel Mühendis Bölümü Üstün Mühendislik) Ödülü almıştı. 2003 yılından itibaren Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'ndeki görevine devam etmekteydi.