Kırım Tatar bayrağı, "Bayrakla Birleşenler-# LiberateСrimea" kampanyası çerçevesinde dünyayı dolaşmaya devam ediyor. Kırım Tatar bayrağının bu kez durağı İsrail, Tel Aviv oldu.
Ukrayna’nın İsrail Büyükelçisi Gennadiy Nadolenko, Kırım Tatarlarına destek vermek amacıyla yapılan etkinlikle ilgili olarak, "Bu kampanya Rusya tarafından geçici olarak işgal edilen Kırım’da insan hakları ve uluslararası hukuk normları ihlallerine uluslararası kamuoyunun dikkatini çektiği için eşsiz ve çok önemlidir" ifadelerini kullandı.
Bayrağın sıradaki durağının Türkiye olduğu bildirildi. Kırım Tatar bayrağı 15 Haziran 2019'da Antalya'yı, 22 Haziran 2019'da İstanbul'u, 23 Haziran 2019'da Ankara'yı ziyaret edecek. Kampanyanın düzenleneceği saatlerle ilgili olarak ilerleyen tarihlerde bilgi verilecek.
Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de (Kiev) 12 Ekim’de, “Kırım Ukrayna’dır” isimli girişimin bir parçası olan “Kırım’ı Özgür Bırak”(#LIBERATECRIMEA) kampanyasının başladığı bildirilmişti.
Başkent Kıyiv’deki Borıspil havalimanında 17 Ekim 2018 tarihinde “Bayrakla Birleşenler-#LIBERATECRIMEA” eylemi çerçevesinde, 9 ay boyunca dünyayı gezecek ve Kırım Tatar Bayrak Günü olarak kaydedilen 26 Haziran 2019 tarihinde Kıyiv’e dönecek olan Kırım Tatar bayrağını Avustralya’ya gönderme etkinliği gerçekleştirilmişti.
İrlanda Cumhuriyeti’ndeki Ukraynalılar Derneği Başkanı ve “Bayrakla Birleşenler-2018” eylemi koordinatörü olan Mıkola Krutsık, #LIBERATECRIMEA Kırım’ın işgalden kurtarılması için uluslararası dayanışma hareketinin gönüllüleri ile birlikte Kırım Tatar bayrağını Avustralya’daki Ukrayna Kozaklığı Koşovi Atamanı Petro Deryajnıy ve Bağımsız Kozaklık temsilcisi Nova Babçenko’ya teslim etmişti.
Bugüne kadar bayrak dünyanın 22 ülkesini ziyaret etti. Bu ülkeler; Avustralya, ABD, Kanada, İrlanda, Büyük Britanya, Portekiz, İspanya, Fransa, Lüksemburg, Belçika, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya, İsveç, Finlandiya, Estonya, Bulgaristan, Litvanya, Avusturya, İtalya ve Mısır oldu. Organizatörler, bu etkinlik çerçevesinde düzenlenen flaşmob eylemlerinin, Kırım’ın işgalden kurtarılması için çabaların birleştirilmesi, Kırımlarla dayanışma sergilenmesi, uluslararası topluma yarımadadaki insan hakları ihlalleri hakkında bilgi verilmesi, ayrıca Rusya Federasyonu tarafından işgal edilen Ukrayna topraklarının işgalden kurtarılması sürecinde Ukrain ve Kırım Tatar diasporası ile Batı ülkeleri vatandaşlarının birleştirilmesi bağlamında çok önemli olduğunu ifade ediyor.