Kırım Savcılığı, Ukrayna'dan çalınan buğday ile ilgili soruşturma başlattı

Kırım Savcılığı, Ukrayna'dan çalınan buğday ile ilgili soruşturma başlattı

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2022 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2022 16:22
https://www.qha.com.tr/

Rusya, kontrol altına aldığı Herson ve Zaporijjya bölgelerinde depolanan Ukrayna’ya ait buğdayları ve tahıl ürünlerini çalarak işgal altındaki Kırım üzerinden üçüncü ülkelere gönderiyor. Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) Şehri Savcılığı, Rus gemilerinin, işgalciler tarafından yağmalanan Ukrayna tahılını taşımak için işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti topraklarına giriş ve çıkış prosedürünü ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından Ukrayna’nın ana kısmında faaliyete başlayan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) Şehri Savcılığı, Rus işgal güçleri tarafından Herson ve Zaporijjya bölgelerinde çalınan Ukrayna’ya ait buğdayları ve tahıl ürünlerini üçüncü ülkelere taşımak için Kırım limanlarına yasa dışı giriş çıkış yapan Rus gemileri hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. Savcılıktan yapılan açıklamada, “Rusya Federasyonu bandıralı birkaç geminin, Herson ve Zaporijjya bölgelerinden çalınan tahıllarını işgal altındaki yarımadaya getirdiği tespit edildi. Daha sonra ise işgalciler söz konusu tahılları, kapalı olan Kırım limanları üzerinden üçüncü ülkelere göndermeye çalışıyor.” denildi.

RUSYA UKRAYNA’DAN 500 BİN TONDAN FAZLA TAHIL ÇALDI

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanlığı, Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerinden yaklaşık 500 bin ton buğday çaldığını bildirdi. Bakanlık, çalınan tahılların işgal altındaki Kırım’da gemilere yüklenerek üçüncü ülkelere satıldığını belirtti.

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanı Mıkola Sokolskıy, “Yaklaşık 400-500 bin tahılı organize bir şekilde işgal altındaki Kırım yönüne sevk ettiklerini görüyoruz. İşgalciler Akyar’da (Sivastopol) bu buğday gemilere yükleniyor. Bizim tahminlerimize göre Akyar’dan buğday taşıyan gemilerin tamamı Ukrayna buğdayını taşıyor. Çünkü Rusya’ya ait buğdayın Kırım’a taşınarak Akyar’da gemilere yüklenmesi lojistik olarak hiç mantıklı değil. Bunu direkt Rus limanları üzerinden yapabilirler.” açıklamasında bulunmuştu.

“PUTİN ŞANTAJA BAŞVURUYOR”

Ayrıca Rusya, Ukrayna limanlarından tahıl ve başka ürünlerin ihracatının engellenmesinden dolayı kıtlık ve zorunlu kitlesel göç yaşanabileceği konusundaki endişeleri, şantaj olarak kullanıyor. Kırım Haber Ajansına konuşan Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş ile uluslararası gündemde geniş yer tutan buğday krizine ilişkin, “Şu an Putin şantaja başvuruyor. Bilindiği gibi, Ukrayna’da 22-23 milyon ton buğday var. Bu buğdayın çıkarılması gerekiyor. Bu buğday çıkarılmazsa birçok Afrika ülkesi açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Rus savaş gemileri ve mayınlardan dolayı Ukrayna limanlarına ulaşmak mümkün değil. Putin de bunu kullanıyor. Yaptırımları kaldırırsanız limanlara geçişini açarım diyor. Ama yine de onun ne yapıp yapmayacağı belli değil çünkü Putin yalancının teki…” ifadelerini kullanmıştı.

https://www.youtube.com/watch?v=SotkRjOMSMY