Rus işgali altındaki Kırım’ın su kaynakları tek tek kurumaya devam ediyor. Sudak yakınlarında bulunan Bugaz Gölü'nün yok olma eşiğine geldiği bildirildi.
Kırım Tatar insan hakları savunucusu Abdureşit Cepparov, Sudak yakınlarında bulunan Bugaz Gölü’ndeki su seviyesinin kritik seviyeye düştüğünü bildirdi. 13 Mart 2021 tarihinde gölü ziyaret eden Cepparov, su seviyesi devamlı düşen gölün yakında tamamen kuruyabileceğini belirtti.
Yarımadadaki su sorununu değerlendiren insan hakları savunucusu, "Elverişli bir çevre hakkı, anayasal haklardan biridir. Kırım’ın su sorunu Kırımlıların söz konusu haklarını kısıtlıyor. Bir zamanlar doğa harikası olan Bugaz gölü bunun çok iyi bir örneği; şu an göl yok olma eşiğinde. Bu durum kuraklığın sonucu değil, yeraltı sularının aşırı tüketiminin bir sonucudur. Yeraltı sularının seviyesinin düşmesi ile gölü besleyen kaynakların tükendiği açıkça görünüyor. Maalesef bu durum Kırım’ın çoğu gölünde gözlemleniyor." dedi.
Uzmanlar gölün üç tatlı su altı kaynağı ve yağışlarla beslendiğini belirtiyor. Bu nedenle Kırım'daki çoğu kıyı tuzlu gölünün aksine buradaki su içmeye uygundu. Eskiden göl aşağıdaki şekilde görünüyordu.
KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.
KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYORKırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.
RUSYA, KIRIM’DAKİ ASKERİ ÜSLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YARIMADANIN SU KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYOR!Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) İnsan Hakları Konseyi’nin temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakları olarak kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlamıştı.Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’daki su kaynaklarını askeri amaçlarla sömürmesine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen sanayi kuruluşlarının ve doğal kaynakların aşırı kullanımı, yarımadanın nüfusunun içme suyuna erişimini tehlikeye atmaktadır. Bunun dışında işgalci yetkililer yarımadadaki askeri-sanayi komplekslerinin, askeri tesislerinin ve işletmelerinin gelişimini hızlandırmak için giderek daha fazla su talep ediyorlar.” ifadeleri kullanıldı.